Expekt

Ikväll ska den åttiosjätte världsmästaren i ishockey krönas när 2023 års VM-final går av stapeln. När det senast begav sig så var det Kanada och hemmalaget Finland som för tredje året på raken ställdes mot varandra i kampen om guldet.

Det kanadensiska laget fick en stabil start på världsmästerskapet efter fyra raka segrar i gruppspelet i Helsingfors. Men när Schweiz väntade på andra sidan isen blev laget överrumplade och föll tungt med 3-6. Två dagar kom nästa smäll när laget helt tappade greppet om mötet med Danmark. Trots detta slutade Kanada på en tredjeplats i gruppen och fick därmed ta sig av Sverige i kvartsfinal.

På förlängning slog laget ut Tre Kronor ur VM, följt av en enkel avbetning av Tjeckien i semin. Men i finalen väntade de relativt nyfunna rivalerna – Finland.

Värdnationen hade bjudit publiken i Tammerfors på en riktig fest genom hela gruppspelet och man slog inte av på takten i slutspelet. Det blev fyra mål mot både Slovakien i kvarten och USA i semin.

Under de två föreliggande mästerskapen hade Kanada och Finland mötts i final där båda fått ett guld och ett silver i utbyte. Nu var det upp till bevis för vilket lag som egentligen var den större.

Ta del av sammandraget ifrån matchen i spelaren nedan.