Expekt Banner 1000*500 Hockey

Finland har tagit ett historiskt VM-guld på hemmaplan, sitt första någonsin. Lagkaptenen Valtteri Filppula blev dessutom den första finländare någonsin att vinna Stanley Cup, VM-guld och OS-guld, vilket adderar honom till ”trippelguldklubben”.

Vilken avslutning det blev på ett långt världsmästerskap när Valtteri Filppula fick lyfta guldpokalen i Tammerfors, framför den finska hemmapubliken. Finlands första medalj i hemma-VM någonsin och det blev dessutom med guldvalör. Filppula själv kommer gå till historien som en av de största finska hockeyspelarna någonsin. Som 38-åring har han nu vunnit Stanley Cup (med Detroit Red Wings) och i februari lyfte han pokalen när Finland tog sitt första OS-guld någonsin, och nu blev det VM-guld. I och med detta så är han den första och hittills enda finska spelare att lyckas med bedriften att ro hem ett Stanley Cup-guld, OS-guld och VM-guld.

Filppula tar därmed plats bland de största i hockeyhistorien, den så kallade ”trippelguldklubben”. Där det sedan tidigare finns nio svenskar. Valtteri Filppula har varit lagkapten under OS och VM för Finland i år och har med sin erfarenhet varit en viktig pusselbit i Finlands senaste framgångar.

– Han sköter allt med omsorg och föregår med gott exempel. Han kanske inte är den mest högljudda killen men alla följer hans fotspår. Han har mycket karisma, beskriver Marko Anttila sin lagkamrat enligt Jääkiekon-MM.com.

Valtteri Filppula är ödmjuk under guldfirandet i söndags. Som den första finländare att lyckas med bedriften att spela hem tre så åtråvärda medaljer är inte det viktigaste för honom själv sin individuella bedrift, utan vad han och hans lagkamrater skapat tillsammans.

– Det som jag tänker på just nu är hur härligt det är att vinna VM-guldet med den här gruppen. Men det innebär att jag alltid haft turen att vara en del av bra lag, säger Filppula enligt Jääkiekon-MM och fortsätter:

– Det här är ett av de bästa lagen som jag varit en del av. OS-laget var såklart också bra, precis som Detroit Red Wings.

Valtteri Filppula vann Stanley Cup-guld 2008. Idag spelar han i Schweiz och närmare bestämt Geneve-Servette, där han är lagkamrat med bland annat Henrik Tömmernes.

Svenskar i trippelguldklubben

Tomas Jonsson
Håkan Loob
Mats Näslund
Peter Forsberg
Nicklas Lidström
Fredrik Modin
Mikael Samuelsson
Henrik Zetterberg
Niklas Kronwall


Florida Panthers - Dallas Stars