Expekt

För ett år sedan spelades den senaste upplagan av herrarnas världsmästerskap i ishockey, även då på finsk mark. Tre Kronor gjorde en stark turnering som dessvärre tog slut lite för tidigt. Här hittar du en summering av Sveriges resa genom hockey VM 2022 och mer om hur Finland lyckades vinna guld på hemmaplan.

Sveriges turnering

Truppen

Inför mästerskapets start tog Johan Garpenlöv ut en trupp med 24 spelare, varav 17 skrevs in i den officiella truppen inför mästerskapets start. Efter den första gruppspelsmatchen skrevs ytterligare två namn in. Under turneringens gång anslöt målvakten Linus Ullmark, backen Marcus Pettersson samt forwardsen Jacob Peterson, William Nylander och Carl Grundström efter att de blev utslagna ur Stanley Cup-slutspelet. Oscar Dansk, Christian Folin, Linus Karlsson och Elmer Söderblom fanns med i den ursprungliga truppen, men fick lämna plats för NHL-stjärnorna.

Gruppspelet

Sverige spelade, precis som under 2023, sigg VM-gruppspel i finska Tammerfors, då i grupp B tillsammans med Finland, USA, Tjeckien, Lettland, Norge, Storbritannien och Österrike. Ursprungligen skulle Belarus även varit med i gruppen, men då laget diskades tog Österrike lagets plats.

Tre Kronor inledde mästerskapet med att besegra Österrike i ett möte där laget tog en tidig ledning. Slutresultatet 3-1 gav laget sin första trepoängare. Även mot Tjeckien kunde laget få med sig en seger, detta efter en intensiv spurt av det svenska laget som på knappt tio minuter vände ett 0-1 underläge till en 4-1 ledning. Mötet slutade 5-3 till Sverige, vilket följdes upp av en enkel 6-0 vinst mot Storbritannien. Här spräcktes nollan efter tretton sekunders spel och med en skottstatistik på 38-16 visade Sverige var skåpet skulle stå.

I sin fjärde gruppspelsmatch väntade hemmanationen Finland i ett möte som fick avgöras på straffar. Emil Bemströms fullträff blev den enda lyckade straffen under hela straffläggningen, men någonting som var tillräckligt för att vinna mötet. Lyckan höll dock inte i sig alltför länge då Sverige därefter åkte på en tuff övertidsförlust mot USA. Gruppspelet avrundades mot Norge och Lettland, två möten där sex av sex möjliga poäng plockades hem.

Slutspelet

Med arton ihopsamlade poäng slutade Sverige som grupptvåa bakom Finland och ställdes därmed i en kvartsfinal mot Kanada. Här kunde Sverige starta mycket starkt och ta en ledning efter knappt två minuter genom Carl Klingberg. Sex minuter senare kunde William Nylander utöka och när Max Friberg satte 3-0 halvvägs in i matchen kändes det som att saken var klar. Men här kom vändningen. Kanada spräckte sin nolla i början av tredje perioden och kunde sedan i den 59:e minuten få till en reducering och kvittering. I förlängningen krävdes sedan endast 43 sekunder innan Drake Batcherson satte det vinnande målet som slog ut Sverige ur världsmästerskapet.

Vinnarna: Finland

På hemmaplan kunde de finska lejonen nå sitt ack då efterlängtade fjärde guld. Laget tog sig igenom VM-gruppspelet med segrar i alla möten förutom matchen mot Tre Kronor.

Nitton poäng räckte ändå till för att vinna gruppen, vilket ledde laget till en kvartsfinal mot Slovakien, fyran i grupp A. Trots att det ändå var Slovakien som kunde få till en 2-0 ledning så lyckades Finland sätta ner foten och visa vilka som var det större laget. 4-2 blev slutresultatet efter ett sista mål i öppen kasse i den absoluta slutsekunden.

Till semifinal var Finland topp-seedade efter att Schweiz slogs ut ur sin kvartsfinal, vilket ledde Finland till en semifinal mot USA. Efter en amerikansk ledning kom Finland igen och kunde bända mötet till en vinst.

Segern i semifinalen ledde till Finlands absoluta mål – en final på Tampete Dech Arena inför tusentals fanatiska hemmasupportrar. 24 minuter in i matchen kunde Dylan Cozens inleda målskyttet för Kanada, vilket var det enda målet fram till sista kvarten. I en situation där Kanada drog på sig dubbla utvisningar kunde Finland kvittera i fem mot tre, vilket snabbt följdes av ett ledningsmål i fem mot fyra. Ledningen utökades sedan av Joel Armia, vilket följdes av två snabba svar från Kanada. Den kvitterade ställningen tog mötet till förlängning, där Finland återigen fick ett numerärt överläge. Här kunde Sakari Manninen frälsa sitt lag inför stående inför stående ovationer.