Expekt

Blir det en första- eller andraplats på prispallen för årets juniorkronor? Den frågan får vi svar på under fredagskvällen. Det är dock är lång ifrån första gången som det svenska laget tar sig såhär pass långt i turneringen och nedan kan du läsa mer om de tidigare gånger som Sverige tagit guld eller silver i junior hockey VM.

Då turneringen har spelats i flera olika format har vägen till ett guld sett väldigt olika ut. Under många år innehöll JVM enbart en rak serie, där den slutliga placeringen avgjorde medaljfördelningen. Först på 90-talet blev ett upplägg med gruppspel och slutspel en standard, men där vägen från gruppen till final kunde se olika ut. I vissa fall belönades gruppettorna med en resa förbi kvartsfinalerna och direkt till semifinal.

Alla Sveriges JVM-guld och silver

JVM 1978: Som ett av de två bästa lagen i grupp A fick Sverige spela final mot Sovjetunionen som även de placerade sig högst upp i tabellen. Motståndarna tog kommandot från start och kunde segra med 5-2. Sverige fick i sin tur nöja sig med ett silver i den andra officiella upplagan av juniormästerskapet.

JVM 1981: Sverige blev världsmästare efter att ha kommit först i ”championship round”, ett gruppspel dit de två främsta lagen från respektive grupp avancerade. Här tog laget med sig en 2-1 seger mot Finland från det ursprungliga gruppspelet, samt att man tog nya poäng mot Tjeckoslovakien (3-3) och Sovjetunionen (3-2). Med 5 poäng (på den tiden delades 2 poäng ut per seger) kunde Sverige ta hem sitt allra första JVM-guld.

JVM 1989: Den här gången spelades turneringen enbart som en rak serie, där alla åtta lag mötte varandra. Både Sverige och Sovjetunionen slutade på 12 poäng efter sina sju matcher, där det inbördes mötet hade slutat 3-2 till Sovjet. Stornationen hade även en bättre målskillnad överlag och knep därmed förstaplatsen samtidigt som Sverige tog hem silvret.

JVM 1992: Ännu ett silver i och med en andra plats i serien. Sverige segrade i fem matcher, spelade oavgjort mot Kanada samt förlorade mot Sovjetunionen, vars lag ändrade namn till Commonwealth of Independent States (CIS) under turneringens gång. Detta i och med att nationen upplöstes samma dag som JVM inleddes.

JVM 1993: JVM på hemmaplan resulterade den här gången i ett silver där Sverige slutade tvåa i tabellen med lika många poäng som ettan Kanada. Det inbördes mötet resulterade dock i en svensk 4-5 förlust vilket var det som skiljde Sverige från ett guld till ett silver. Juniorkronorna hade dock gjort såväl fler mål samt en bättre målskillnad än kanadensarna (+38 jämfört med +20).

JVM 1994: Turneringen spelades vid det här laget fortfarande som en rak serie och inför den sista matchen mot Kanada var det Sverige som toppade tabellen med 12 poäng. En förlust med 4-6 innebar dock att Kanada passerade och kunde vinna guldet.

JVM 1996: Det här var första gången som Sverige nådde en ”riktig” JVM-final, efter en hård insats i de föreliggande kvarts- och semifinalerna. Återigen var det Kanada som var hindret mellan Sverige och en potentiell guldmedalj. Tio minuter in stod det 1-1 efter två snabba mål och det svenska laget lyckades hålla ett jämnt tempo med sina motståndare. Men halvvägs in i matchen tog Kanada kommandot och utökade till slutsiffrorna 4-1.

JVM 2008: Som etta i grupp A avancerade Sverige direkt till semifinal, samtidigt som grupptvåan och grupptrean fick spela kvartsfinal mot lag ifrån grupp B. Laget nådde efter en semifinal mot Ryssland hela vägen till final där Sverige kunde kvittera mot Kanada med 38 sekunder kvar. Mötet fick tas till förlängning och här lyckades Matt Halischuk återigen stjäla guldet från Sverige.

JVM 2009: Bara ett år senare var Sverige återigen i final, på samma preferenser som senast och med samma motstånd på isen. På kanadensarnas hemmaplan var motståndarna än mer överlägsna där Sveriges enda mål kom som en reducering på Kanadas tre tidigare fullträffar. Två ytterligare mål i öppen kasse skulle utöka segersiffrorna till 1-5.

JVM 2012: Den av oss svenskar mest minnesvärda JVM-finalen av dem alla är från 2012, då stjärnor som Max Friberg, Mika Zibanejad, Rickard Rakell och John Klingberg fanns med i truppen. Laget gick obesegrade genom gruppspelet och nådde final efter en semi-kamp mot Finland. Finalen blev en mållös historia som fick tas till förlängning där Zibanejad sköt in den vinnande pucken efter elva minuter. Sverige dominerade totalt över Ryssland med 58 skott på mål.

JVM 2013: Sverige nådde ännu en gång final där man fick möjlighet att försvara sitt guld. Den här gången var det USA som väntade som motstånd. Sverige tog ledningen i början av andra perioden, men därefter tog USA tag i taktpinnen och lyckades slutligen vinna matchen med 3-1.

JVM 2014: En tredje rak final för juniorkronorna och nu med Finland som motstånd. Finland lyckades spräcka nollan i matchens första minut och först efter paus kunde Sverige svara. Det utjämnade resultatet stod sig dock inte länge utan Finland kunde återta sin ledning, men med tio minuter kvar kunde Sverige återigen kvittera och ta matchen till förlängning. Här blev Rasmus Ristolainen matchhjälte när han sköt Finland till sitt tredje JVM-guld.

JVM 2018: Senaste gången som juniorkronorna nådde final var 2018. Då väntade ett mycket bekant finalmotstånd i form av Kanada. Mötet var länge jämnt efter en svensk kvittering, men i slutminuterna drog motståndarna ifrån med två snabba mål. Sverige missade ännu en gång en guldmedalj.