Junior-VM 2024 är till ända i Göteborg. I den stora JVM-finalen i Scandinavium gick USA segrande ur finalstriden. Amerikanerna vann finalen med 2-6 vilket innebär att USA är bäst i världen för U20-landslag år 2023/24. Sverige slutar tvåa i hemma-JVM 2024. Detta med den äran.

Under fredagen den 5 januari 2024 spelade Sverige och USA om guldet i junior-VM 2024 i Göteborg. Till Sveriges första final på sex år, och dessutom första final på hemmaplan sedan 2014, slöt publiken upp i Scandinavium för att försöka heja fram ett tredje svenskt JVM-guld i historien. USA kom dock till finalmatchen som favoriter efter att man visat klass under hela JVM:s gång, vilket naturligtvis Juniorkronorna också gjort. Magnus Hävelid valde att formera samma svenska formationer och målvakt (Hugo Hävelid) som i kvartsfinalen och semifinalen.

Första perioden

Med hjälp av publiken fick Sverige en väldigt bra spelmässig start på finalen under de tre första minuterna med flera bra anfall och två heta lägen, där Noah Östlund hade de bästa möjligheterna till ett svenskt ledningsmål. Juniorkronorna inledde matchen med ett högt mod och med hög kvalitet mot ett USA som å sin sida inte alls var ofarliga i sina få chanser inledningsvis.

Efter sju smått perfekta minuter för svensk del jobbade Oskar Pettersson fram en amerikansk utvisning och Sverige fick spela powerplay för första gången i matchen, detta inför ett otroligt tryck i Scandinavium. Sverige skapade några farligheter, inte minst via Noah Östlund, men lyckades inte spräcka Trey Augustines målnolla i matchens första numerära överläge.

Sverige var smått dominerande under de första tio minuterna av JVM-finalen och förtjänade ett ledningsmål. Sedan började USA komma till fler anfall och bättre lägen mot Hugo Hävelid, som stod stabilt i det svenska målet med två högklassiga räddningar under periodens sex sista minuter. Men Hävelid skulle få se en amerikansk puck gå in. Under en avvaktande svensk utvisning tog USA ledningen i finalen med tre minuter kvar av första perioden efter att Gabe Perreault styrt in Will Smiths låga skott till 0-1.

Det sena baklängesmålet för svensk del innebar att man gick in till första periodpaus med underläge 0-1 trots övertaget under den första halvan av perioden.

– Vi gör en bra förstaperiod tycker jag. Det svänger lite fram och tillbaka men vi gör en bra period, vi ska bara fortsätta köra, säger Otto Stenberg till SVT i periodpausen.

Andra perioden

I andra perioden fick Sverige en drömstart. Efter två spelade minuter måttade Mattias Hävelid ett skott mot mål som Frölunda-killen Otto Stenberg styrde in till sitt femte mål för turneringen och nu var det 1-1 på tavlan i JVM-finalen, detta till kvällens högsta jubel. Tätt efter kvitteringen hade Liam Öhgren ett drömläge efter en retur där lagkaptenen sköt tätt utanför från ett bra skottläge. Även Otto Stenberg fick ett läge till sitt andra mål på kort tid men även han missade målet.

Det var inte direkt en energi-lös publik i första perioden men efter Otto Stenbergs kvittering kom hemmafansen upp i ytterligare en nivå. Trots en väldigt bra svensk start på andra perioden så återgick USA i ledning. Efter att Isaac Howard ”fiskat” lite så fick forwarden en perfekt passning till ett friläge där han överlistade Hugo Hävelid till 1-2 för USA, vilket var en kalldusch för Sverige efter nio minuter.

Sverige spelade mot en storspelande Trey Augustine i det amerikanska målet där Sverige skapade många chanser mot målvakten men där han visade högsta världsklass vid flertalet tillfällen när Sverige pressade på för kvittering. Augustine gav USA chansen att utöka till 1-3 i finalen. Från en snäv vinkel hittade Isaac Howard rätt igen när han vallade in pucken till 1-3 för amerikanerna via Hugo Hävelids skridsko och nu var Juniorkronorna i brygga.

Det var mycket känslor i Scandinavium i slutet på perioden där Felix Unger Sörum åkte på en tung tackling i offensiv zon och där det var flera intriger bland spelarna på planen. Någon amerikansk utvisning blev det dock inte från domarparet, den gången. Efter lite gnäll från publiken kom dock en amerikansk utvisning med minuten kvar av perioden och Sverige fick chansen att avsluta mittenperioden med ett powerplay. Och då kom en svensk reducering, som betydde så mycket i stundens hetta. Axel Sandin Pellikka serverade Jonathan Lekkerimäki som med sitt patenterade slagskott bombade in 2-3 för Sverige och Juniorkronorna närmade sig. Detta med fem (!) sekunder kvar av mittperioden.

Tredje perioden

In till den tredje och sista ordinarie perioden gick Sverige in med ett underläge med ett mål. Men efter Jonathan Lekkerimäkis sena reducering hade Sverige lite självförtroende med sig in till sista 20. Men det svenska laget fick en fullkomlig mardrömsstart. För efter en minut och 20 sekunder utökade USA sin ledning efter att backen Zeev Buium med ett enkelt backskott hittat in bakom Hugo Hävelid och USA hade nu 2-4 i finalen.

Den tunga inledningen tog nog hårt på Juniorkronorna men hemmapubliken gjorde allt i sin makt för att jobba in ny energi i de svenska spelarna för att hitta ännu en reducering. Men det blev inte lättare när Sverige fick en utvisning efter sju minuter i sista perioden, där Noah Östlund fick fyra minuter i utvisningsbåset efter en hög klubba. Detta innebär fyra minuters powerplay för USA, med lite mer än halva perioden kvar att spela på för svenska mål.

Ett hårt jobbande svenskt lag i boxplay spelade bort USA:s fyra powerplay-minuter men efteråt återstod bara nio minuter att göra minst två mål på för svensk del. USA spelade framgångsrikt bort fler final-minuter efter utvisningen, och Sverige fick inte riktigt tag på pucken i offensiv zon för att skapa tryck. När det återstod fem minuter av finalen hittade Sverige en puck i stolpen, vilket var den bästa chansen i jakt på reducering.

Men närmare än så kom aldrig Juniorkronorna. Med drygt fyra minuter kvar kunde nämligen Ryan Leonard sätta dit 2-5 för USA och den svenska gulddrömmen var krossad i Scandinavium. Med fyra minuter kvar var det alldeles för lite tid att hitta tre gjorda mål på och de blågula krigarna såg uppgivna ut. Sverige snubblade på mållinjen i jakten på nationens tredje JVM-guld i historien efter att finalen i JVM 2024 slutat 2-6 till USA. Juniorkronorna får istället nöja sig med Sveriges tolfte silver i JVM-sammanhang, detta efter en hedersam insats i turneringen och i finalen. Publiken i Scandinavium visade sin uppskattning till de svenska krigarna genom att ståendes applådera under matchens slutminut, en slutminut som dock lika mycket handlade lika mycket om slagsmål på isen med fyra matchstraff (två för vardera lag).

Som kollektiv gjorde Sverige en bra JVM-final i åtminstone två perioder. I slutändan var det dock USA:s spets och effektivitet som avgjorde och amerikanerna är därmed välförtjänta juniorvärldsmästare år 2024. Sverige, med en framgångsrik och häftig hemma-turnering bakom sig, slutar tvåa i Junior-VM 2024 på hemmaplan.

Sverige – USA, 2-6 (0-1, 2-2, 0-3)

16:56 0-1 Gabe Perreault (Will Smith, Rutger McGroarty)
22:13 1-1 Otto Stenberg (Mattias Hävelid, Elias Pettersson)
29:24 1-2 Isaac Howard (Drew Fortescue)
34:19 1-3 Isaac Howard (Gavin Brindley)
39:55 2-3 Jonathan Lekkerimäki (Axel Sandin Pellikka)
41:19 2-4 Zeev Buium (Will Smith, Gabe Perreault)
56:12 2-5 Ryan Leonard (Gabe Perreault)