Expekt

Juniorkronorna spelade idag det sista genrepet inför Junior-VM i Göteborg och ställdes mot de rutinerade spelarna från USA i en match som kom att bli en förlust.

Sverige inledde matchen starkt med imponerande skärpa, vilket snabbt resulterade i en 2–0-ledning. Målen kom genom skickliga spel från Noah Östlund och Filip Bystedt, som båda visade prov på sin förmåga att utnyttja motståndarnas svagheter. Sverige lyckades hålla ledningen under den första perioden, där målvakten Melker Thelin stod för en del fina insatser.

USA återhämtade sig i den andra perioden med en reducering, och matchens dynamik förändrades efter att den svenske backen Jakob Norén blev offer för en hård tackling från USA:s Frank Nazar, vilket ledde till att Norén med ett blodigt ansikte fick hjälp av isen. Sverige tycktes efter avbrottet förlora fokus och USA kunde kvittera till 2–2 genom Cutter Gauthier.

I den tredje perioden tog USA kommandot. Efter två mål från William Smith och ytterligare ett från Gauthier drog USA ifrån till en 5–2-ledning. Juniorkronorna kämpade på men kunde inte återhämta sig helt. Felix Unger Sörum lyckades dock sätta ett tröstmål, vilket blev  matchens sista och gav USA en vinst med 3-5.

Förbundskapten Magnus Hävelid gav ett försiktigt positivt besked om Jakob Norén efter matchen och uttryckte till SVT att han mådde förhållandevis bra. Nästa match för Sverige blir JVM-premiären mot Lettland den 26 december i Göteborg.

Sverige – USA 3-5 (2-0, 0-2, 1-3)

10:52’ 1-0 Noah Östlund (Jonathan Lekkerimaki, Anton Wahlberg)
17:01’ 2-0 Filip Bystedt (Elias Pettersson, Liam Ohgren)
23:46’ 2-1 Jimmy Snuggerud (Cutter Gauthier)
30:25’ 2-2 Cutter Gauthier (Isaac Howard, Lane Hutson)
42:54’ 2-3 William Smith
50:10’ 2-4 Cutter Gauthier
51:06’ 2-5 William Smith (Seamus Casey, Jimmy Snuggerud)
55:45’ 3-5 Felix Unger Sorum (David Edström, Otto Stenberg)