Expekt

De finska damlejonen är första lag till VM-semifinal i damernas hockey-VM 2024 i USA. Detta efter kvartsfinalseger mot Schweiz med 3-1.

Under torsdagen inleddes kvartsfinalerna i damernas hockey-VM 2024. Finland och Schweiz kom fyra respektive femma i Grupp A och ställdes mot varandra i dagens första kvartsfinal. Finland var favoriter inför kvarten efter deras 5-2-seger mot Schweiz i den sista gruppspelsmatchen. Men Schweiz började bäst. Efter en dryg minut i matchen tog man ledningen efter att Sanni Ahola i det finska målet stått för en tavla. Målvakten, som började blöda näsblod på uppvärmningen, reagerade knappt på Ivana Weys lösa backhand till 0-1 för Schweiz. De finska damlejonen hade dock spelövertaget i perioden och fick en rättvis kvittering i mitten av första perioden när Petra Nieminen gick köksvägen och satte 1-1 via en schweizisk skridsko. Första perioden slutade 1-1.

I andra perioden tog Finland ledningen i slutet av mittperioden efter en turlig styrning in i mål till 2-1 genom Susanna Tapani. Tidigt i tredje perioden fick Finland in ett nytt mål via schweizisk spelare till 3-1 och man tog en viktig ledning inför avslutningen av matchen.

Finland var numret starkare i kvartsfinalen och vann med 3-1 till slut, fullt rättvist. Även om Schweiz jobbade hårt så var Finland bättre individuellt och sett till spelet var man förtjänta av en semifinalplats. Finland spelar nu semifinal på lördag, motstånd är ej klart ännu. Schweiz får spela placeringsmatch om femteplatsen, där man vid seger där behåller sin plats i Grupp A till nästa års VM.

Kvartsfinalerna fortlöper under torsdagen. Håll utkik på VMhockey.se för korta sammanfattningar.