Expekt

Linköping HC:s Daniel Ljungman anses vara en viktig spelare för de svenska Juniorkronorna inför JVM. I en intervju med VMhockey.se berättar han om sina förväntningar inför turneringen, där en liten rink väntar.
– Det går lite fortare så man måste kanske smälla på lite extra, säger Ljungman.

Idag reser Juniorkronorna till Kanada för att inleda sitt camp över Atlanten. Efter några dagar i Uppsala så stiger spänningen än mer hos de unga killarna som ska representera Sverige. En som gör sitt första JVM är Daniel Ljungman, men med landslaget med spelare födda 2002 och 2003 så är han erfaren.

Det känns bra. Kul att det börjar närma sig och träffa alla grabbar. Jag har träffat alla egentligen sedan innan, så man känner alla ganska bra tycker jag. Det är verkligen en sammansvetsad grupp, det är många som har varit med mycket så det är kul, säger Ljungman till VMhockey.se.

Under året så har Daniel Ljungman varit ett återkommande namn i Tomas Monténs trupper och har visat sig vara en pålitlig spelare i båda ändar av isen. Det var ingen stor överraskning när Ljungmans namn presenterades på presskonferensen. Huvudpersonen själv hade redan fått beskedet innan.

– Han (Montén) tog kontakt med mig innan, så jag fick reda på det lite tidigare. Det är klart att det är kul att man blev uttagen. Det har varit ett mål, så det var kul att man fick höra sitt namn där också, säger Daniel Ljungman.

Den Arlanda Wings-fostrade Ljungman har tillhör Linköpings organisation sedan 2018/19 och beskrivs ofta som en pålitlig spelare, något som gett honom ett stort förtroende i Tomas Monténs lagbygge.

– Nej men jag försöker väl ta en ledande roll ute på isen och vara ansvarsfull och pålitlig där. Jag kanske inte är den som hörs mest i omklädningsrummet men jag försöker att visa ett ledarskap på isen, säger han.

I omklädningsrummet och utanför isen så får andra spelare visa framfötterna menar Ljungman, där det finns några namn som sticker ut lite extra.

– Det är många som hörs mycket men (Simon) Edvinsson, (Jesper) Wallstedt och (Oskar) Magnusson kanske. Men det finns några andra också.

Att få spela ett junior-VM är en dröm för många unga hockeyspelare. För Daniel Ljungman så har det varit en självklarhet att sitta uppe och följa mästerskapet under årsslutet, åtminstone i de yngre åren.

– Speciellt när man var yngre så kollade man ju varje år. Det har väl blivit lite mindre nu under de senaste åren när man har matcher och träningar själv så att man inte har kunnat vara uppe på nätterna och kolla. Men när man var yngre så kollade man allt liksom, säger centern.

På frågan om det finns något favoritminne som poppar upp i huvudet, så är svaret ganska tydligt och självklart. När Sverige tog JVM-guld senaste gången så var Daniel Ljungman bara 10 år gammal.

– Ja det är klart att man minns vinsten med Zibanejads avgörande (2012, reds anm.). Även fast man inte var så gammal så minns man det, säger Ljungman och ler.

Sverige kommer att ställas inför ett tufft motstånd i gruppspelet, där Ryssland, USA, Schweiz och ett talangfyllt Slovakien återfinns. Fyra tuffa matcher för det svenska laget på förhand.

– Det är ju egentligen inga promenadsegrar överhuvudtaget så att det är bara tuffa matcher. Vi måste vara med i varje match, det blir tufft men roligt, tror Ljungman.

Det svenska laget står inför en rad utmaningar, då man kommer att ingå i något av en bubbla även i år. Men äventyret i sig blir häftigt, och det kan finnas andra utmaningar i det sportsliga utförandet som blir roliga att anta för de svenska juniorerna.

– Det är ganska skönt att det inte blir så lång karantän. Men annars så är det såklart annorlunda att spela på liten rink också, det går lite fortare så man måste kanske smälla på lite extra. Det blir viktigt tror jag, avslutar Daniel Ljungman till VMhockey.se.

Linköpingsspelaren har spelat 24 matcher i SHL under säsongen och stått för två mål och en assist. Under landslagsåret har det blivit nio matcher med Juniorkronorna och fem poäng.

Uppdaterad 15 december, 2021