Expekt

Finland vinner brons i damernas hockey VM. Detta står klart efter en straffläggning i medaljmatchen mot Tjeckien där de finska damlejonen alltså drog det längsta strået. Tredjeprismatchen slutade 3-2 efter straffar.

Söndagskvällen innehöll bronsmatchen i damernas hockey-VM 2024 mellan Finland och Tjeckien. Inför matchen var det jämnt mellan lagen rent oddsmässigt där fjolårstrean Tjeckien vann matchen i gruppspelet med 0-4. Men en medaljmatch är en medaljmatch. Den första perioden var mållös men i andra perioden bröts måltorkan när Michelle Karvinen satte 1-0 för Finland efter bara 20 sekunder. Tjeckien kvitterade dock till 1-1 fem minuter senare men Finland gick in till tredje perioden med en 2-1-ledning efter ett mål av Viivi Vainikka. I tredje perioden kvitterade sedan Tjeckien tidigt genom Denisa Krizova till 2-2, vilket höll sig den ordinarie matchtiden ut. Bronsmatchen i VM gick därmed till förlängning.

Förlängningen spelades i tre mot tre i tio minuter, en förlängning som var underhållande. Sanni Ahola stod möjligen för turneringens räddning när hon hindrade tjeckiskorna från ett vinnarmål och det var fart och fläkt med några heta chanser. Finland var bäst under ordinarie matchtid men Tjeckien skapade flest chanser i förlängningen. Men några mål blev det inte. Förlängningen gick över till straffläggning där matchen skulle få avgöras.

I straffläggningen drog Finland det längsta strået och vann. De finska damlejonen slutar därmed trea i hockey-VM 2024 för damer i Utica (USA) och man tar en ny VM-medalj, sin 15:e i historien. Sedan tidigare hade Finland ett VM-silver och 13 VM-brons, nu har man 14 bronsmedaljer i historien.

Ikväll (start 23:00) spelas VM-finalen mellan Kanada och USA.