Expekt

Damkronorna krossade Kina i damernas hockey-VM 2024. Efter en målrik match vann Sverige till slut med 8-1 och tog sin andra raka seger i dam-VM 2024.

Under fredagseftermiddagen spelade Sverige sin andra match i damernas hockey-VM 2024 mot Kina. Båda lagen kom från sina premiärmatcher med seger efter Sveriges 3-1 mot Danmark. Kina skrällde å sin sida rejält mot Japan och vann med 3-2 efter straffar. Damkronorna var dock stora favoriter in till mötet och spåddes på förhand ta hem segern även om Kina överraskat hittills.

Sverige började bäst spelmässigt och dominerade totalt. Man fick också frukt för sitt fina anfallsspel tidigt. Supertalangen Hilda Svensson gav Sverige ledningen efter sex och en halv minut när hon transporterade pucken in i anfallszon och sköt in 1-0 i ”gubbhörnet” till vänster om Kinas stora målvaktstalang Grace Zhan. Samme Svensson utökade Sveriges ledning efter nio minuter i första perioden. I matchens första powerplay tog 17-åringen och gjorde sitt andra mål i matchen med ett lågt skott till 2-0 för Sverige. Kinas stabila defensiv mot Japan sprängdes direkt av Sveriges fina fart i anfallsspelet.

Den svenska dominansen fortsatte i första perioden och förstakedjans andra poängdrottning, Lina Ljungblom, fick göra sitt andra mål i turneringen. På en sargretur från Paula Bergströms skott dök Ljungblom upp och satte 3-0 för Sverige. Innan periodens slut hann Sverige med att göra 4-0. Felizia Wikner-Zienkiewicz styrde läckert in Paula Bergströms skott från blålinjen till Sveriges fjärde mål och det var en ren överkörning i Utica. Sverige vann första perioden och Ida Boman behövde inte rädda ett enda skott, även om Kina hade ett friläge utanför.

I andra perioden ökade Sverige på direkt till 5-0 genom Sofie Lundin. Ida Karlsson serverade Lundin som med ett slagskott dunkade dit femman i krysset bakom Kinas nyligen inbytte målvakt. Bara 16 sekunder senare assisterade Lundin Josefin Bouveng till 6-0 och det var en ren utskåpning i Utica. Sverige utökade sedan till 7-0 genom Hanna Olsson efter tre minuter i andra perioden. Det var alltså Sveriges tredje mål på drygt tre minuter.

Men Sverige släppte också in ett mål. När Kina fick sitt första skott på mål så kom Kinas första mål. Målskytten ”fiskade” på offensiv blålinje ett helt byte och fick till slut pucken innan hon i ett friläge överlistade Ida Boman. Kina ändrade sin taktik till att spela med fyra spelare i defensiv zon och genom att ha en ”fiskare” på offensiv blå, för att chansa. Men Sverige utnyttjade detta och utökade till 8-1 genom Sara Hjalmarsson efter sex minuter i perioden. Mycket märklig taktik från Kinas förbundskapten Scott Spencer.

Det var en totaldominans i andra perioden för Sverige trots ett mål bakåt. Man vann perioden med fyra mål mot ett och gick in med klara 8-1 in till tredje perioden. Den sista perioden blev ganska tråkig. Sverige pressade på men man var inte lika effektiva som i de andra perioderna. Matchen var avgjord sedan innan och tredje perioden pågick men utan några mål.

Sverige vann med 8-1 till slut och dominerade sin andra gruppspelsmatch i Grupp B. Sverige vann skotten med hela 56-6. Man toppar Grupp B på sex poäng före Tyskland (tre poäng, men bara en spelad match) och Kina (två poäng, två matcher). Nästa match för Sverige är på söndag mot Japan, vilket på förhand ses som en tuffare motståndare även om Kina besegrade just Japan under gårdagen.

Sverige – Kina, 8-1 (4-0, 4-1, 0-0)

06:38 1-0 Hilda Svensson
08:57 2-0 Hilda Svensson (Maja Nylén Persson)
12:33 3-0 Lina Ljungblom (Paula Bergström, Linnéa Andersson)
17:46 4-0 Felizia Wikner-Zienkiewicz (Paula Bergström)
20:50 5-0 Sofie Lundin (Ida Karlsson)
21:06 6-0 Josefin Bouveng (Sofie Lundin)
22:45 7-0 Hanna Olsson