Hilda Svensson är en av svensk ishockeys mest spännande talanger. Inför avresan mot USA och VM i Utica fick VMhockey.se en intervju med stjärnan där hon pratade om framtiden på college och VM-chanserna.
– Jag tror att det finns en stor chans på medalj, säger hon.

I natt landade Damkronorna i USA och Utica för damernas hockey-VM 2024 på amerikansk mark. En av Sveriges nyckelspelare är 17-årige Hilda Svensson som får göra sitt andra VM. Inför avresan samlades landslaget på Arlanda där VMhockey.se fick en pratstund med supertalangen.

– Det är såklart en jätterolig känsla att få träffa alla i laget och att få börja resan mot ett VM, det känns jättebra.

Att som 17-åring få spela sitt andra VM är smått unikt. Och att på förhand vara en av Damkronornas toppspelare är också unikt. Att få spela sitt andra stora mästerskap i så ung ålder var inget som Hilda Svensson hade kunnat drömma om när hennes hockeyresa startade.

– Nej, det trodde jag väl inte riktigt. Sen har det alltid varit målet, såklart, att få spela VM och så. Det har alltid funnits i tankarna men det var väl inte riktigt förväntat att det skulle gå så fort, liksom, säger hon.

Sveriges landslagsår har pekat uppåt. Även om man kliver in i den lägst rankade Grupp B så har man haft en säsong där man tampats mot nationer i Grupp A (Finland, Tjeckien, Schweiz främst) med goda resultat.

– Jag tycker att den (landslagssäsongen) har varit bra. Det har alltid varit roligt att komma till samlingarna och man är glad att få träffa alla, och man känner sig trygg här. Alltså man vågar försöka ute på planen och man vågar göra misstag, man vet att ingen bryr sig utan alla peppar verkligen varandra.

Vad är lagets mål i VM?

– Man tänker så klart ett steg i taget, match för match och så. Men jag skulle ändå säga att medalj är målet, säger Hilda och fortsätter:

– Och det tror jag att vi kan uppnå. Med tanke på hur vi har spelat mot de lagen som kanske är “där” liksom, så tror jag att det finns en stor chans på medalj.

Turneringen inleds i Grupp B den 3 april där Sverige är favoriter att vinna gruppen före Tyskland, Japan, Kina och Danmark även om motståndet blir tufft. För att kunna nå medalj kan en gruppseger vara extremt viktig.

– Alltså, jag skulle ändå säga att det är lag som jag själv tycker att vi kan slå. Alla lagen. Så det är såklart ett mål att vinna gruppen först och främst, och sen får vi ta det vidare därifrån, säger Hilda.

Hemma i klubblaget HV71 har det varit en jobbig säsong. I Hildas andra hela SDHL-säsong blev det 23 poäng på 32 matcher men laget tvingades till kvalspel, ett kval man dock klarade av mot Södertälje SK.

– Säsongen har väl varit lite fram och tillbaka. Den har väl inte varit jättebra varken för laget (HV71) eller för mig då vi fick kvala. Men jag tar med mig mycket erfarenheter och lärdomar från det, att få ta det ansvaret som jag har fått göra, liksom. Så jag försöker ta med mig det in här för att bara köra på, säger hon.

I landslaget är Hilda en nyckel i offensiven. Henne spelsinne och passningsskicklighet gav henne elva poäng i förra årets världsmästerskap och i landslaget har hon levererat sedan Ulf Lundberg gav henne chansen ifjol. Framför allt är det samarbetet med MoDo:s Lina Ljungblom som stuckit ut, men frågan är vad samarbetet går ut på.

– Det är väl att jag passar henne och hon skjuter in pucken i mål, säger Hilda Svensson med ett skratt.

– Hon har ett riktigt bra skott så om jag hittar igenom med passningen så är det stor chans att det blir mål för hon sätter dit lägena när hon får dem.

Duon får möjligen med sig Hanna Olsson som tredjelänk i sin kedja, något som fungerade väldigt bra ifjol. Inte minst i powerplay har trion, tillsammans med andra spelare, fått det att fungera.

– Det är det som kan avgöra matcher om det står och väger, så det är jätteviktigt att det sitter och att man har några varianter att gå på, säger Hilda Svensson

I december blev det klart att Hilda Svensson tar flytten från Sverige till USA och Ohio State University till säsongen 2025/26. Ett stort steg i karriären, där hon hoppas lära sig mycket under kommande säsong i SDHL (2024/25) innan hon åker över.

– Jag vill förbereda mig så mycket som möjligt för det. Jag vet ju att det kan vara en annan kultur där med coachningen och så, så att jag får förbereda mig för det. Jag vet att det kommer bli tufft så jag vill att jag kommer dit och känna att jag klarar av det, säger hon.

Med sig till Ohio får hon de nuvarande lagkamraterna Jenna Raunio och Mira Jungåker. Den sistnämnda tar studenten redan i sommar och åker över ett år tidigare än 06:orna Raunio och Svensson.

– Det är såklart jätteskönt att ha med dem. Det är en stor trygghet att ha med sig såna man känner, som pratar samma språk och så. Det mesta är ändå nytt så det känns jätteskönt och som en stor trygghet, säger Hilda.

Får Mira dra det stora lasset? Eftersom hon åker ett år i förväg.

– Ja men det brukar bli hon som får ta ansvaret annars också (skratt), så att det är skönt att ha henne.

Ett år äldre och ett år klokare?

– Ja men exakt.

Vad vet du om skolan och organisationen?

– Vi var där förra sommaren och hälsade på och allt ser jättebra ut. De har otroliga förutsättningar och faciliteter så det känns jättebra.

Efter spel i college är drömmen att nå Professional Women’s Hockey League (PWHL) som startade till denna säsong. Nordamerikas proffsliga har varit en stor succé i USA och Kanada hittills med sina sex lag, och hoppas kunna expandera. Dit hoppas Hilda Svensson nå en dag.

– Ja, det är klart att man vill dit. Efter college så är det vad jag vill uppnå, att få spela där (i PWHL) och leva på min hockey. Så det är jätteintressant och jättekul att de har startat upp ligan och att det går så bra. Jag hoppas verkligen att det håller i sig i framtiden, avslutar Hilda Svensson till VMhockey.se.

Snabba frågor med Hilda Svensson

Hur långt går Damkronorna i VM?
– Medalj

Vilka vinner VM-guld då?
– Det känns lite konstigt att säga andra lag så jag vet inte… Sverige kanske.

Har du någon förebild?
– Hmm.. egentligen inte. Jag har ju kollat på många spelare när jag kollat på NHL och så, men jag har väl ingen riktig förebild som jag sett upp till på det sättet. Men när jag var mindre hade jag (Alexander) Ovechkin som favoritspelare.

Han är ju högerfattad.
– Haha ja, exakt. Jag har inte alls en liknande spelstil som honom men jag tyckte om honom.

Har du någon dold talang?
– Nej… ingen! Åtminstone inte någon som jag har hittat än.

Vem i laget vinner den interna poängligan under VM i år?
– Lina Ljungblom.

Vilket råd har du till unga tjejer som drömmer om att få spela VM med Damkronorna i framtiden?
– Jag tycker att det har hjälpt mig väldigt mycket att jag fick spela med killar ganska länge, tror jag. Så att göra det så länge man kan, och sen gå över till ett bra damlag som satsar.

Uppdaterad 28 mars, 2024


St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators