Expekt

Topp-mötet i grupp A  bjöd inte på speciellt mycket spänning inledningsvis, men blev till slut en rafflande drabbning som fick avgöras på förlängning. Ta del av vår rapport från kampen mellan Kanada och Tjeckien

Tjeckien gick ut på isen med nytillskotten David Pastrnak och Pavel Zacha direkt från Stanley Cup-slutspelet, vilket på pappret varit en viktig förstärkning för laget.

Matchen hann lagom tekas igång innan Kanada fick chansen att spela i powerplay. Laget fick till ett par lägen, men även Tjeckiens Jakub Flek fick till en situation där han kunde gå ensam mot Jordan Binnington, som säkert kunde rädda skottet. Trots att laget var en man mindre visade Tjeckien tydligt att de var ute efter poäng i dagens match.

Även Tjeckien fick tid i numerärt överläge där ytterligare press lades på motståndarna. Den första perioden må inte ha resulterat i några mål, men chanserna som kom var farliga från bägge håll.

Det skulle sedan dröja tills den sista perioden innan utdelningen kom. I ännu ett powerplay, efter hög klubba fån Tjeckien, lyckades Dylan Cozens förvärva det numerära överläget efter bara sju sekunder.

Men även Tjeckien skulle få en liknande chans. Med tio minuter kvar kunde Dominik Kubalik kliva fram kort innan Kanada blev fulltaliga efter Connor Bedards cross checking-utvisning. Tjeckien hade inför målet legat på hårt och till slut kom utdelningen, detta till jublet av den stora hemmapubliken.

Efter målet ökade Kanada takterna och i den 52:a minuten kunde Dawson Mercer gå hela vägen till ett nytt ledningsmål rakt upp i nät-taket. Brandon Hagel lyckades sedan utöka till 3-1 kort därpå.

Med tre och en halv minut fick Tjeckien powerplay och laget gjorde då valet att dessutom plocka ut Lukas Dostal ur målburen. I spel 6 mot 4 kunde Ondrej Palat reducera till 3-2. Drygt en minut efter målet lämnade Dostal buren på nytt och i sex mot fem kom kvitteringen till 3-3. Här nådde ljudnivån inne på O2 Arena en höjd som skulle ha kunnat lyfta taket.

Här började båda lag jaga rejält, där lagen avlöste varandra. Det fick till slut bli förlängningsspel där Dylan Cozens blev stor matchhjälte efter att Kanada vänt spelet från egen zon.

Matchens upplösning gör att Kanada säkrat topp-placeringen i grupp A samtidigt som Tjeckien står som två – för tillfället. Schweiz kan nämligen passera redan ikväll om det går vägen mot Finland.

Kanada-Tjeckien 4-3 (0-0, 0-0, 3-3, 1-0)

41:01 1-0 Dylan Cozens (Owen Power, Nick Paul)
49:11 1-1 Dominik Kubalik (Martin Necas, Lukas Sedlak)
51:01 2-1 Dawson Mercer (Damon Severson)
55:42 3-1 Brandon Hagel (John Tavares, Pierre-Luc Dubois)
56:56 3-2 Ondrej Palat (David Spacek, Roman Cervenka)
58:11 3-3 Roman Cervenka (Martin Necas, David Spacek)
63:13 4-3 Dylan Cozens