Expekt

Lettland kunde inte återupprepa succén från fjolårets VM. Letterna är utslaget ur hockey-VM 2024, något som står klart efter dagens förlust mot USA. Från Grupp B är Sverige, USA, Tyskland och Slovakien klara för VM-kvartsfinal på torsdag (inbördes ordning).

Lettland hade chansen att nå kvartsfinal under tisdagen när man stod mot USA i hockey-VM. Förutsättningarna var dock inte så bra för letterna. Tre poäng krävdes mot topplaget USA för att sätta press på Slovakien som i sin tur då behövde förlora mot Sverige ikväll för att Lettland skulle gå vidare. Men letterna missade det sista halmstrået.

USA tog ledningen direkt genom Brady Tkachuk och Zach Werenski utökade för amerikanerna i första perioden. I andra perioden utökade USA till 3-0 för att befästa sin då trygga ledning. Lettland reducerade sedan till 3-1 i samma period. Till tredje perioden utökade USA till 4-1 och såg ut att ha segern i hamn. Men letterna ville inte ge upp. På 16 sekunder gjorde Lettland nämligen 4-2 och 4-3 i början av tredje perioden, och närmade sig amerikanerna.

Men det blev inte så nervöst i sista perioden, alldeles oavsett. Cole Caufield satte 5-3 efter åtta minuter och sedan avgjordes matchen i öppen kasse till 6-3. USA vann och är klara som tvåa i Grupp B i Ostrava medan Lettland lämnar hockey-VM med en femteplats i gruppen och missad kvartsfinal inför sina många tillresta fans.