Expekt

En av Sveriges centrar, Sara Hjalmarsson, missar VM-kvartsfinalen mot Kanada. Detta står klart efter IIHF:s beslut att stänga av Hjalmarsson efter en förseelse mot Tyskland.

I gårdagens förlust mot Tyskland fick Sara Hjalmarsson en tvåminutersutvisning i mitten av matchen på grund av en cross-checking mot en tysk spelares huvud/hjälm. I sekvensen efteråt knuffade även Hjalmarsson en av linjedomarna. I matchen fick hon alltså bara två minuters utvisning men nu stängs hon av i efterhand. Linköping-kaptenen missar den så viktiga kvartsfinalen mot Kanada efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) tagit beslutet att stänga av henne en match.

– Jag måste säga att jag är förvånad, med tanke på flera värre förseelser i turneringen som inte ens har renderat i utvisning, men vi accepterar IIHF:s beslut, säger förbundskapten Ulf Lundberg i ett pressmeddelande.

IIHF:s beslut för en match avstängning gäller främst situationen med cross-checking där man anser att hon utsatte den tyska spelaren för extrem fara, något man inte tolererar. Damkronorna får nu klara sig utan sin andracenter, där man nu får spela med 12 forwards mot Kanada. Hur Sverige formerar sina kedjor ser vi på torsdag, när kvartsfinalen spelas mot Kanada.

Uppdaterad 9 april, 2024