Expekt

Sverige tog tre nya poäng i Grupp B. I en tuff kamp mot Japan vann Sverige med 6-2 till slut. Nu väntar gruppfinal mot Tyskland imorgon där vinnarna i den matchen vinner Grupp B, vilket innebär ett något ”enklare” motstånd i kvartsfinal.

Under söndagen spelade Damkronorna en nyckelmatch i damernas hockey-VM 2024 i Utica (USA). Sverige kom in till mötet med Japan med två raka segrar och var favoriter att ta sin tredje raka, mot ett Japan som i sin tur spelat in en poäng på två matcher.

Sverige började bäst i matchen och satte hög press på Japan, som inte kom ur zon speciellt ofta. Damkronorna dominerade de första fem minuterna rejält och Emma Söderberg behövde inte göra mycket i målet. Sverige fick matchens första powerplay och pressade ännu mer med ett bra PP-spel från två formationer. Det var också andraformationen i powerplay, i synnerhet 17-årige Ebba Hedqvist, som skulle ge Sverige ledningen. MoDo-centern måttade ett skott från blålinjen och pucken styrdes in via japansk klubba i mål till 1-0 för Sverige efter drygt sju minuter.

Damkronorna utökade till 2-0 efter åtta och en halv minut, efter en totaldominans på banan. Josefine Bouveng fick flera skottchanser och Japan bara stod och tittade på när forwarden sköt ett lågt slagskott in en utökande ledning. Målet kom till alldeles för enkelt, med japanska ögon. Japan fick en väg in i matchen med ett powerplay tätt efter Bouvengs mål men japanskorna skapade inget, förrän efter sitt numerära överläge. I en japansk kontring fick Emma Söderberg sättas på prov där Boston-målvakten stod för en fin räddning. Japan spelade sedan upp sig och Sverige ned sig i slutet på första perioden men Damkronorna fick med sig 2-0 till andra perioden.

Sverige började andra perioden bra och hade bland annat tre ramträffar på fyra minuter. Men det var Japan som gjorde periodens första mål. Efter sju minuter tjuvade Haruka Toko (Linköping HC) och stannade framför mål. När Sverige slarvade i sitt spel ur zon fick Toko pucken och hon överlistade Emma Söderberg till 2-1 i matchen. Även om Sverige sköt överlägset flest skott i mittenperioden så var det Japan som var något mer intensivt i stunder, där Ulf Lundberg inte såg nöjd ut med Damkronornas insats i mittenperioden. Bättre blev det inte när Japan fick ett powerplay där man kvitterade med drygt en och en halv minut kvar av period två. På sitt nionde skott i matchen styrdes 2-2 in i nät via Itos klubba.

Men Ito och Japan fick inte det sista ordet i andra perioden. Sverige fick nämligen en egen chans i powerplay och då smällde supertalangen Hilda Svensson till. Efter en vunnen tekning från Hanna Olsson (som vanligt) fick Svensson pucken och stänkte in 3-2 innan mittperiodens slut. Damkronorna fick med sig 3-2 in till sista perioden, trots en halvdan period.

Det dröjde fem minuter i tredje perioden innan Sverige utökade sin ledning. Thea Johansson gick på kontring helt ensam och fintade Japans målvakt och rakade in 4-2 för Sverige, detta till ett väldigt viktig mål för Damkronorna. Sverige utökade sedan sin ledning ytterligare med halva perioden spelade när Sofie Lundins fina aktion bar frukt. Forwarden kom in i anfallszon med fart och spelade en låg puck mot mål och på returen fanns Sara Hjalmarsson som kunde raka in 5-2 för Blågult.

När Japan forcerade fram och tog ut målvakten satte Josefin Bouveng spiken i kistan till 6-2 och den svenska segern var i hamn. Matchen slutade med tennissiffrorna 6-2 och Damkronorna tog sin tredje raka vinst i damernas hockey-VM 2024 i USA.

Imorgon (måndag 8 april) väntar en ren gruppfinal för Sverige. Då står Tyskland för motståndet, ett tyskt landslag som likt Sverige är obesegrade hittills. Matchen startar 17:00 och sänds i Kunskapskanalen (SVT) och i SVT Play. Tyskland har dock en match kvar att spela på tisdag, efter mötet med Damkronorna. Om Sverige skulle vinna Grupp B så väntar trean i Grupp A i kvartsfinal vilket skulle kunna innebära att Damkronorna slipper USA eller Kanada i semifinal. Ödet avgörs imorgon (måndag) och på tisdagen den 9 april då de sista matcherna spelas i Grupp A och Grupp B.

Sverige – Japan, 6-2 (2-0, 1-2, 3-0)

06:45 1-0 Ebba Hedqvist (Ida Karlsson, Sara Hjalmarsson)
08:34 2-0 Josefin Bouveng
27:23 2-1 Haruka Toko (Shiori Koike)
38:12 2-2 Makoto Ito (Akane Shiga, Aoi Shiga)
38:36 3-2 Hilda Svensson (Maja Nylén-Persson)
44:58 4-2 Thea Johansson (Ebba Hedqvist)
50:42 5-2 Sara Hjalmarsson (Josefin Bouveng, Sofie Lundin)