Expekt

Tre Kronor och Tjeckien möts i VM-semifinal i eftermiddag. Mot alla Sveriges NHL-stjärnor står Tjeckiens stora stjärna, David Pastrnak, som det största hotet mot en svensk VM-final imorgon.
– Han är en av de bästa målskyttarna i världen, säger Lucas Raymond.

Sverige står inför sin hittills största uppgift i hockey-VM 2024, som sig bör. Man står nämligen mot värdnationen Tjeckien i huvudstaden Prag inför 17-18000 åskådare. Men man står också mot en av NHL:s mest lysande stjärnor under de senaste åren: David Pastrnak. Efter Boston Bruins uttåg ur Stanley Cup-slutspelet anslöt svenskbekantingen (två säsonger i Södertälje 2012-2014) till VM för sitt land i slutet på gruppspelet. Nu är det Tre Kronors uppgift att hålla koll på Pastrnak, som de två senaste säsongerna i NHL stått för 110 respektive 113 poäng under grundserien (82 matcher).

– Man vet väl lite vart han står ändå. Han brukar ju vara på högerkanten i powerplay och har gjort några såna mål i NHL. Det är en otroligt duktig spelare, så det är klart att man får hålla lite utkik på honom, säger den svenska målvakten Filip Gustavsson om Pastrnak och fortsätter:

– Han har ett väldigt bra skott skulle jag säga, det är väl det som sticker ut. Man får vara på rätt plats i rätt tid och får försöka fånga den.

Filip Gustavssons lagkamrat, Lucas Raymond, stämmer i om Boston-stjärnan. Sverige vet vad som väntar.

– Han är en av de bästa målskyttarna i världen. Jag tror alla vet hans förmågor och hur bra skott han har, och hur giftigt han är med pucken. Det gäller att hålla koll på det, säger Lucas Raymond.

Till VM kom också David Pastrnaks tjeckiska kamrat Pavel Zacha, även han från Boston. Duon bildar en kedja med den mångårige lagkaptenen Roman Cervenka, den på förhand mest fruktade för svensk del. Förbundskaptenen för Sverige, Sam Hallam, tror att Sverige kommer ha bra koll på trion med Pastrnak i spetsen. Man har också hemmaplansfördel i matchen, så om man behöver matcha ett specifikt backpar mot kedjan så kan man göra det. Detta då man byter sist, alltså att man får se vilka Tjeckien skickar in på isen innan man skickar in sin svenska femma.

– Fördelen med vår backsida, om vi börjar där, är att de är väldigt vana med att spela mot den typen av spelare. Så där kan ju vi sprida ut ansvaret på fler. Forwardsmässigt så känner jag också att vi har ett lag som kan hantera det spelet. Jag känner väl att vi inte har matchat jättehårt utan snarare matchat för vår skull, om vi vill ha förändringar. Snarare än att anpassa oss efter motståndarna. Fördelen för oss imorgon är att vi är hemmalag och kan välja att göra det om vi vill, säger Sam Hallam.