Expekt

Det som skulle bli ett enkelt besök i Riga blev slutet på Sveriges VM. Lettland storspelade och lyckades trots 26 färre skott på mål ta en seger med 3-1 i kvällens kvartsfinal.

Efter ett något svalt tryck på läktarna under den tidigare matchen visade Arena Riga upp en mäktig stämning med näst intill fullsatta läktare i 10 000-platsarenan. Hemmapubliken var mer än redo att se sitt lag i en första kvartsfinal sedan 2018, en match som förhoppningsvis skulle ge laget sin allra första semifinalplats.

Tre Kronor valde att sätta Lasse Johansson i målet, samtidigt som en del förändringar gjordes i kedjorna. Bland annat förflyttades Jonatan Berggren, tidigare i förstakedjan till positionen som extraforward. För Lettland placerades det självklara förstahandsvalet Arturs Silovs i buren.

Första perioden

Det var tydligt att det var mycket känslor i luften under matchen. Till publikens skanderande hejarop fick Lettland till flera skott mot det svenska målet där Johansson stod pall. Även Silovs fick jobba när Sverige gjorde sina försök.

En svensk tappad puck i egen zon resulterade i en farlig situation till 1-0 för Lettland, men även här kunde Lasse briljera. Leo Carlsson var ett annat namn som visade upp sig både i anfall och försvar. Även hans kompanjoner i förstakedjan fick till en del bra lägen.

Halvvägs in i perioden fick Sverige till ett stort antal anfall med goda chanser till ett ledningsmål. Men det skulle bli Lettland som fick sätta den första pucken i mål. Dans Locmelis kunde tretton minuter in ta vara på en studsande retur och placera den högt över Johansson.

Lettland fortsatte trycka på med flera farliga situationer framför det svenska målet. Matchens första utvisning tilldelades hemmalagets Oskars Batna och Tre Kronor fick äntligen chansen i numerärt överläge. Det blev många skott mot mål, men det blev som oftast grötigt framför mål och svårt att komma hela vägen fram. Svensk ledning i skott (13-8), men lettisk ledning på tavlan in i paus.

Andra perioden

Sverige gick ut något hårdare i den andra perioden, men även Lettland höll tempot uppe. Det första riktigt heta läget kom fem minuter in när Carl Grundström satte ett hårt skott rakt på målvaktens benskydd.

Lettland åkte återigen på en utvisning där laget gjorde ett starkt jobb med att rensa bort de svenska anfallen. Marcus Sörensen fick till ett skott på nära håll innan de själva åkte på en utvisning kort efter att Lettland blivit fulltaliga.

Sverige klarade av sitt boxplay mycket väl och kunde efter halva tiden få till spel fyra mot fyra. Här klev Timothy Liljegren fram och kunde smacka in 1-1 efter en fin pass från Lucas Raymond. I det numerära överläget fortsatte Sverige pressa och var även nära en utökning.

Lettland satte press på Sverige, bland annat i ett jätteläge där Johansson blev överspelad. Men samtidigt gjorde Tre Kronor ett mycket bra jobb med att placera sig rätt.

Mot slutet av perioden visade sig känslorna på isen där Martins Dzierkals blev utvisad efter att ha satt klubbskaftet i ansiktet på Pär Lindholm. Efter videogranskning fick Ceske Budejovice-forwarden kliva av isen fr kvällen samtidigt som Sverige fick spela numerärt överläge perioden ut.

Oscar Lindberg lyckades få in ett skott i målgården men målvakten lyckades lägga sig raklång över pucken. Även Lucas Raymond fick till ett fint skott innan signalen ljöd.

Sett till skott var Sverige överlägsna i perioden, 13-1 och totala siffrorna 26-9 för hela matchen. Lettland såg något tröttare ut än i inledningen av matchen och det var tydligt att hemmalaget fick det svårare och svårare att försvara sig.

Tredje perioden

Sverige fick inleda den sista perioden med ett fortsatt numerärt överläge, men inte heller här blev det något mål. Men kort efter att motståndarna blivit fulltaliga kunde Sverige få in pucken. Dock dömdes målet bort på grund av hög klubba.

Fortsatt högt tempo från båda håll och en del gruff på isen. I samband med att Sverige vände spelet till lettisk zon kunde Lettland plocka upp pucken och förvalta den fram till Miks Indrasis som satte 2-1 med dryga kvarten kvar.

Puck out för Lettland med elva minuter kvar och Sverige fick återigen chansen att spela powerplay. Skotten från Tre Kronor blev många, men farten på passningsspelet hade behövt ökas något. Sista sekunderna blev tempot högre, men samtidigt placerade sig letterna helt rätt.

Med elva minuter kvar utvisades Timothy Liljegren för fasthållning och Tre Kronor fick för andra gången i matchen spela i numerärt underläge. Här fortsatte Lettland trycka på och tio sekunder innan laget återigen blev fulltaligt kom det så fasade 3-1 målet från Janis Jaks. Ett skott från blålinjen placerades framför Johansson innan den studsade över hans ben och in i mål.

Sveriges jakt på en reducering fortsatte och med dryga tre minuter kvar lämnade Johansson buren till förmån för en extra spelare. Det blev dock inte bara fokus framåt, utan man fick fortsatt backa hemåt för att försvara Lettlands många anfall. Laget var även nära att sätta 4-1 i tom kasse, men här kunde Sverige rädda i sista sekund.

Sveriges timeout med två och en halv minut kvar må ha givit lite ny energi, men de ack så välbehövliga målen lyckades aldrig att komma. Detta trots att laget gjorde 41 skott i matchen, en siffra som går att jämföra med Lettlands 15. Tre Kronor fick se sig besegrade av uppstickaren Lettland som nu gör sig redo för sin allra fösta VM-semifinal någonsin, detta mot Kanada.

Sverige – Lettland 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)

12:56 0-1 Dans Locmelis (Miks Indrasis, Rihards Bukarts)
29:41 1-1 Timothy Liljegren (Lucas Raymond, Jonathan Pudas)
45:55 1-2 Miks Indrasis (Rihards Bukarts, Janis Jaks)
53:46 1-3 Janis Jaks (Miks Indrasis, Rihards Bukarts)