Expekt

Rankingen efter gruppspelet är klargjord. Inför semifinalerna, där det bäst rankade laget möter det sämst rankade laget, finns en rankinglista. Nedan listar vi rankingen och förutsättningarna inför semifinaler och placeringsmatch.

Det vankas kvartsfinaler i damernas hockey-VM imorgon. Sverige står mot Kanada, vilket är en tuff motståndare. Vid seger mot toppnationen väntar semifinal för Sverige. Vid förlust mot Kanada har Sverige inte längre chansen att nå Grupp A (den bäst rankade gruppen) till nästa års VM. Detta då Sverige bara är rankat som sjua inför slutspelet. De två bästa förlorarna i kvartsfinal får spela om femteplatsen i detta VM och den femte och sista platsen till nästa års VM. Det kommer att bli förlorarna i kvartsfinal 1 mellan Schweiz-Finland och förlorarna i kvartsfinal 2 mellan Tjeckien-Tyskland som får spela om femteplatsen. Då det bara spelas en placeringsmatch i detta VM har Sverige därmed ingen chans på spel i A-gruppen till nästa år, såvida man inte vinner mot Kanada i sin VM-kvartsfinal (vilket vi alla hoppas på).

USA är bäst rankade efter gruppspelet då man vann Grupp A. Hemmanationen kommer därför att få det lättaste motståndet i semifinal, sett till seedningsrankingen. Skulle Sverige och USA ta sig till semifinal så skulle USA exempelvis få just Sverige. Skulle till exempel topp fyra på rankinglistan ta sig till semifinal (vilket är oddsfavoriten) så väntar ett möte mellan USA och Finland. Det bäst rankade laget i kvartsfinal får alltså det sämst rankade kvartsfinallaget.

Ranking efter gruppspelet

  1. USA
  2. Kanada
  3. Tjeckien
  4. Finland
  5. Schweiz
  6. Tyskland
  7. Sverige
  8. Japan

Semifinaler (13 april)

Bäst rankade semifinallaget – Sämst rankade semifinallaget
21:00

Näst bäst rankade semifinallaget – Näst sämst rankade semifinallaget
01:00

Placeringsmatch 5-6 (13 april)

Bäst rankade förlorare i kvartsfinal – Näst bäst rankade förlorare i kvartsfinal
17:00

Hit går de två bäst rankade förlorarna i kvartsfinalerna. De två lagen ställs mot varandra i en enkel placeringsmatch där vinnarna i mötet slutar femma i damernas VM 2024, vilket innebär att man spelar i Grupp A till nästa års världsmästerskap.