Expekt

Schweiz är klara för final i hockey-VM 2024, för första gången sedan 2018. I VM-finalen får Schweiz möta Tjeckien, för första gången någonsin i en finalmatch länderna emellan. Schweiz besegrade Kanada på straffar i Prag, vilket innebär att kanadensarna blir Sveriges motstånd i bronsmatchen imorgon.

Efter semifinalpärsen mellan Sverige och Tjeckien tekades nästa semifinal igång i Prag. Där spelade Kanada och Schweiz om att få möta Tjeckien i VM-final imorgon kväll (20:20). Schweiz tog tidigt kommandot i matchen och var det bättre laget i första perioden. Man fick också utdelning på sina många skott mot det kanadensiska målet. Efter kvarten spelad kom 1-0 från Kevin Fiala, som med ett stenhårt skott hittade krysset helt perfekt i powerplay. Tätt därpå utökade schweizarna till 2-0 genom Nino Niederreiter, också det i powerplay. Forwarden styrde in Roman Josis skott till 2-0 för Schweiz och en drömstart för ”underdogen”.

Schweiz ledde in till andra perioden där Kanada reducerade i ett viktigt läge. Efter ett slumpmål via en schweizisk skridsko blev Brandon Tanev uppsatt som kanadensisk målskytt till 2-1 med sex minuter kvar av mittenperioden. Målet blev den andra periodens enda och Schweiz ledde fortsatt in till tredje perioden, med 2-1. I tredje perioden gick Kanada hårt åt för att jaga kvittering. Schweiz starka försvar höll dock kanadensarna borta från en kvittering i ett powerplay i början på tredje. Schweiz hade sedan själva en powerplay-chans för att utöka sin ledning, men missade det läget.

Under de sista tio minuterna i Prag så gick de fyra första minuterna snabbt. Schweiz stabila försvarsspel, som i mångt och mycket styrs av svenske Tommy Albelin, var svårrubbat för favorittippade Kanada. Schweiz spelade smart och tålmodigt med puck och stabilt bakåt, framför Leonard Genoni i målet. Men Kanada hade över 20 skott i tredje perioden mot Schweiz tre skott, och man gjorde till slut mål. Med tre minuter kvar fick man powerplay och då kunde John Tavares valla in 2-2 med bara två minuter kvar av ordinarie matchtid. Kanadensarna fick ett extra powerplay i matchens slutminut men hann inte göra mål på läget. Istället gick semifinalrysaren till förlängning. Totalt tre av fyra mål gjordes i spel fem mot fyra under ordinarie tid.

I förlängningen spelar man tre mot tre i tio minuter. Kanada fick dock en och en halv minut i spel fyra mot tre, efter Schweiz sena utvisning, vilket gav laget en stor fördel in till förlängningens start. Men Schweiz klarade av sitt boxplay prickfritt och det var jämnt antal spelare på banan. I förlängningen fick sedan Schweiz powerplay med sex minuter kvar av förlängningen, men inte heller de kunde utnyttja sitt numerära överläge. Det blev dock inga mål i förlängningen, och semifinalen fick avgöras på straffar.

Där drog Schweiz det längsta strået, och spelar VM-final mot Tjeckien imorgon. Sverige får å andra sidan möta Kanada i bronsmatch samma dag (se tiderna nedan).

Schweiz – Kanada, 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 0-0, 1-0)

15:06 1-0 Kevin Fiala (Sven Andrighetto, Roman Loeffel)
17:16 2-0 Nino Niederreiter (Roman Josi, Kevin Fiala)
34:07 2-1 Brandon Tanev
57:53 2-2 John Tavares (Connor Bedard)
Avgörande straff 3-2: Sven Andrighetto

Så spelas final och bronsmatch i hockey-VM 2024

Söndag 26 maj

Bronsmatch:
Sverige – Kanada
15:20

Final:
Tjeckien – Schweiz
20:20

Uppdaterad 25 maj, 2024