Expekt

De populära maskotarna ”Bob och Bobek” kommer tillbaka till hockey-VM. Till världsmästerskapet i Ostrava och Prag ska kaninduon glädja publiken på plats i Tjeckien.

I maj 2024 ska herrarnas ishockey-VM gå av stapeln på tjeckisk mark när de 16 bästa lagen i världen ska till huvudstaden Prag och Ostrava i östra Tjeckien. Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har nu meddelat en mindre nyhet i samband med VM då man annonserat maskotarna för mästerskapet. De maskotar som valts ut är ”Bob och Bobek”, två maskot-kaniner som gjort succé i VM-sammanhang tidigare enligt IIHF.

När Tjeckien anordnade VM 2015, i just Prag och Ostrava, så var det just Bob och Bobek som äntrade läktarna för att få igång publiken i samband med matcherna. Och enligt IIHF ska detta varit en stor succé i hemlandet Tjeckien med många kanindräkter och andra tillhörande souvenirer samtidigt som maskotarna fick igång hemmapubliken på bästa sätt. Därför återvänder de nu till scenen åtta år senare.

– Det är inte lätt att hitta en lösning som uppfyller alla kraven, så som relationen med Tjeckien, ishockey, maskotens aktivitet och fansens acceptans. I slutändan, av alla möjligheter, vann Bob och Bobek igen, säger ordföranden för organisationskommittén runt VM, Petr Briza, till IIHF:s hemsida.

Bob och Bobek hade röda tjeckiska tröjor under VM 2015 (se bilden) men kommer att bära blåa neutrala tröjor under kommande VM 2024.

Uppdaterad 4 oktober, 2023