Expekt

Kanada vann toppmatchen mot Finland i Grupp A. Efter Kanadas 5-3-seger är man nu klara för kvartsfinal i VM och på säker mark. Något som inte gäller våra grannar i öst, som nu behöver börja vinna för att kunna nå kvartsfinal. Resultatet kan öppna för Sverige i kvartsfinal.

Under lördagseftermiddagen spelade Finland och Kanada om viktiga poäng i Grupp A. Finland, som ligger och skvalpar runt strecket gällande kvartsfinalspel, kom från en tung förlust mot Österrike senast. Men de finska lejonen imponerar alltid mot på pappret bättre motstånd. Finland tog ledningen med både 0-1 och 0-2 inom första periodens fyra inledande minuter. Kanada kom dock ifatt och hann kvittera innan första periodpaus. I andra perioden tog Finland ledningen igen men ännu en gång kunde Kanada kvittera, vilket ledde till att det stod 3-3 in till sista perioden.

Kanadas problem i matchen var att man tog många utvisningar mot ett disciplinerat Finland. Men när man höll sig på banan så kom också det första kanadensiska ledningsmålet i matchen. Med drygt åtta minuter kvar av period tre tog Kanada ledningen med 4-3 och Finland, som var i stort behov av poäng, behövde jaga. Finland tog ut målvakten i slutminuterna och jagade sin kvittering, men istället för ett finskt mål så kunde Dawson Mercer åka in med 5-3 i öppen kasse.

Kanada vann därmed den viktiga matchen där man blev helt klara för VM-kvartsfinal, och ligger nu tvåa bakom Schweiz på samma poäng (14). Finland är i ett desto mer prekärt läge. Finländarna har sju poäng efter fem matcher. Danmark (sex spelade matcher och sex poäng) väntar i nästa omgång och i omgången efter väntar Schweiz. Skulle Finland ”bara” ta max tre poäng under de två sista matcherna så kan man faktiskt förlora sin kvartsfinalplats till Österrike (som har inbördes möten på Finland) om de sistnämnda besegrar Norge och Storbritannien. Man kan också förlora kvartsfinalplatsen till Danmark (länderna möts i nästa omgång).

Men allting är spekulativt i nuläget. Det vi vet med säkerhet är att Finland nu har fem poäng upp till trean Tjeckien, som ikväll kan säkra tre nya poäng mot Storbritannien. I sådana fall är det klart att Finland slutar som bäst fyra i Grupp A. Sverige kan säkra gruppsegern i Grupp B vid vinst mot Frankrike på måndag, vilket skulle kunna öppna för en nordisk kvartsfinal i hockey-VM. Men som sagt: matcher återstår och det är i nuläget inte klart att Finland slutar fyra (och ens tar sig till kvartsfinal) och inte heller att Sverige vinner sin grupp.

Finlands läge i hockey-VM

Två matcher återstår mot Danmark och Schweiz.
Vid dubbla finska segrar i sina matcher så har man säkrat kvartsfinal.
Vid minst fyra poäng i sina återstående matcher så har man säkrat kvartsfinal.
Vid förlust mot Danmark behöver Finland vinna mot Schweiz och hoppas på att Österrike inte vinner sina två återstående matcher för att nå kvartsfinal.
Vid seger mot Danmark (full tid) räcker en poäng mot Schweiz för att säkra kvartsfinal.
Vid seger mot Danmark och förlust mot Schweiz behöver Finland förlita sig på att Österrike inte vinner sina två återstående matcher. Om Österrike tar sex poäng och Finland bara tar tre poäng på sina återstående matcher så går Österrike förbi i tabellen på grund av inbördes möten.
Vid övertidsseger mot Danmark (två poäng) krävs två nya poäng mot Schweiz för att inte ge Österrike chansen att gå förbi.
Vid dubbla förluster mot Danmark och Schweiz är VM-äventyret över.