Expekt

Norge har en fin generation JVM-spelare som kommer till Göteborg i december 2023 och januari 2024. Nu har förbundskapten Christer Nylund presenterat den norska JVM-truppen 2024.

Senast Norge spelade junior-VM i toppdivisionen var 2013/14 i Malmö och Sverige. Till säsongen 2023/24 är Norge U20 tillbaka i de stora sammanhangen, exakt tio år senare, och även denna gång spelas turneringen i Sverige. Och trevligt är väl det. Norge kommer nämligen till Göteborg med ett spännande landslag där det finns lite att gotta sig i. När Norge vann Division 1A för drygt ett år sedan för att flyttas upp till A-divisionen i JVM-sammanhang så var Mora-spelaren Petter Vesterheim bästa poängplockare med sina sju poäng. Vesterheim var tillsammans med Noah Steen (även han Mora IK) med i Norges VM-trupp för herrar i Tammerfors och Riga nu i maj månad och duon får räknas till Norges toppspelare. Där ska det också läggas till en annan Mora-spelare i form av 18-årige Michael Brandsegg-Nygård som spås kunna gå topp 10-20 i NHL-draften 2024 vilket förstås gör honom till en av norsk ishockeys mest spännande spelare någonsin. Malmö Redhawks har också en spännande trio med i Norges trupp i form av Christopher Lie, Oskar Bakkevig och Mats Bakke Olsen som alla tre gått starkt för Malmös J20-lag under hösten.

Mora IK har även fler representanter i den norska JVM-truppen i form av målvakten Martin Lundberg och forwarden Patrik Dalen. Noterbart är att Linköping-målvakten Sebasstian Aarsund också finns med och likaså Färjestad-backen Tobias Bjercke Larsen som tillsammans med Brynäs Alieu Mordal Bah och Frölundas Felix Granath utgör de spelare med klubbtillhörigheter i Sverige. VMhockey.se vill också plussa för den tidigare Färjestad-spelaren Martin Johnsen som gjort 27 poäng för Storhamar i norska ligan som tillsammans med klubbkamraten och målvakten Markus Røhnebæk Stensrud måste nämnas som två av toppspelarna i Norges fina generation.

Norge tillhör Grupp B som spelas i Frölundaborg och där väntar USA, Slovakien, Schweiz och Tjeckien för att försöka behålla den norska platsen i A-divisionen.

Norges trupp till JVM 2024

Målvakter:

Martin Lundberg, Mora IK
Markus Røhnebæk Stensrud, Storhamar
Sebastian Aarsund, Linköping HC

Backar:

Daniel Gloppen, Lørenskog
Gabriel Koch, Vålerenga Ishockey
Ludvig Lafton, Frisk Asker
Tobias Bjercke Larsen, Färjestad BK
Christopher Lie, Malmö IF Redhawks
Mathias Papuga, Ringerike
Stian Solberg, Vålerenga Ishockey
Emil Kvernmo Wasenden, Frisk Asker

Forwards:

Alieu Bah, Brynäs IF
Oskar Bakkevig, Malmö IF Redhakws
Michael Brandsegg-Nygård, Mora IK
Patrik Dalen, Mora IK
Mathias Dehli, Lørenskog
Casper Haugen Evensen, Victoria Royals
Felix Granath, Frölunda HC
Martin Johnsen, Storhamar
Johannes Løkkeberg, West Kelowna Warriors
Kasper Magnussen, Bemidji State
Mats Bakke Olsen, Malmö IF Redhawks
Noah Steen, Mora IK
Christian Torrissen, Vålerenga Ishockey
Petter Vesterheim, Mora IK
Sander Wold, Gatineau Olympiques