Expekt

Tre Kronor är utslaget ur hockey-VM 2023 efter en förlust mot Lettland i Riga med 1-3 i kvartsfinalen. Ett fiasko? Där någonstans, och det får Sam Hallam och hans svenska lag ta på sig, tillsammans med de tre föregående VM-lagen. Nu har Svenska Ishockeyförbundet frågor att ställa sig. För på hemmaplan vrider sig svenska fansen i plågor.

Hockey-VM 2023 har förlorat sin partyhatt och sina serpentiner. Torsdagskvällen i Tammerfors och Riga slutade i två nordiska förluster efter att Finland stött på ett effektivt Kanada på hemmaplan. Tre Kronor då? De motade 9200 letter i Riga och åkte på pumpen. Över 40 skjutna skott mot Arturs Silovs men bara ett mål. Lettland sköt 15 och fick måljubla tre gånger.

Så, är det enbart målvaktsmatchen som vanns av Lettland? Nej. Idrott är ett fantastiskt påhitt där fler faktorer än skicklighet, taktiska drag och snygga tröjor spelar in. Idrottens viktigaste faktorer är vilja, engagemang och hjärta. Något som de svenska spelarna spelade med, men inte i tillräckligt hög grad för att vinna en VM-kvartsfinal. Istället var det Lettland som valde att trycka extra på rollen som underdog och rollen som hemmanation, något som ett oerfaret Tre Kronor inte kunde hantera. 

Sverige är för fjärde världsmästerskapet i rad inte med och tampas om medaljer. Fyra raka mästerskap där man åkt ut i kvartsfinal eller tidigare. DET är ett fiasko. Visst kan man rada upp fiaskorubriker och ha sig kring detta VM men Sam Hallams icke-bedrift tillsammans med hans landslag är i sig bara ett stort misslyckande.

Undertecknad må vara ung och dum idag men var ännu yngre och dummare under mitten av 2000-talet. Då var det nästintill blåljus på vid svenska nederlag och förluster medan ringklockan ringde starkt från grannarnas röda fingrar vid svenska segrar. Anledningen till mycket av detta var ett behov av svensk framgång som i slutändan mynnade ut i egen framgång. Vann Tre Kronor så vann jag. 

Nu har inte Tre Kronor vunnit sedan dubbeln 2018 och 2019, och då jublade vi. Nu har guldjublet, eller låt mig säga medaljjublet, fråntagits oss och frågan är hur länge Tre Kronor fortsätter vara “folkets lag”. Folkets lag ska vilja mest, älska mest och vara bäst. Just nu är det endast det sistnämnda som på riktigt kan ifrågasättas men de två förstnämnda egenskaperna bör åtminstone tas i beaktande hos Svenska Ishockeyförbundet (SIF). Bristen på fler stjärnor i VM-truppen vittnar åtminstone om en brist på vilja att spela för Tre Kronor. Absolut ingen skugga ska falla över spelarna i VM-truppen 2023 gällande den biten. Men VM-kvartsfinalen mot Lettland i Riga den 25 maj 2023: den vanns av letterna med verktygslådan innehållande hjärta och vilja. Skugga över svenska spelarna där? Jag tycker inte det, men skickligheten finns och det taktiska finns. Någonstans klämmer pjucken, och det får SIF ta hand om. För nu lider svenska hockeyfansen, ganska ordentligt.

Vad blir då kontentan? Ja, vem fan vet. Lattja ihop ett svenskt VM-lag i Prag nästa år så står man ju där och rapporterar, grämer sig, skrattar men förhoppningsvis inte ledsnar. Ett faktum är bara åtminstone att Sverige aldrig, efter andra världskrigets slut, har missat en topp fyra-placering i fler än två VM i rad. Nu är Tre Kronor uppe på fyra.

Det är vad Sam Hallam och hans landslag kan se tillbaka på för att minska fiasko-rubrikernas värde. Och den så omtyckta- och skickliga förbundskaptenen kommer tillbaka till nästa år och då gärna med nya gulddrömmar. För visst pallar ni ett år till av guldhopp?

Uppdaterad 26 maj, 2023