Expekt

En av Tysklands ledande backar, Kai Wissmann, var i ett blandat känsloläge efter finalförlusten mot Kanada (2-5). VMhockey.se fick prata med backen i den mixade zonen efter matchen.

Tyskland var 20 minuter från nationens första VM-guld i ishockey. I den tredje perioden ställdes dock allt på ända med tre kanadensiska mål. Men Tyskland knep ett VM-silver och visade att man är på allvar som hockeynation.

– Det är blandade känslor just nu. Just nu är det tungt för oss, vi spelade på samma nivå som Kanada. Precis som vi gjort under hela turneringen mot bra lag. Så ja, det suger just nu. Men vi vann fortfarande ett silver så vi måste vara glada för det, säger Kai Wissman till VMhockey.se.

Tyskland har två VM-silver sedan tidigare, 1930 och 1953. Och Kai Wissmann tycker att laget måste kunna ta med sig bedriften att nå nationens första silver på 70 år, trots den bittra förlusten i finalen.

– Ja såklart, vi måste det. Jag menar: vi har haft en otrolig turnering hela vägen men idag var inte turen på vår sida. Men vi är såklart väldigt glada att vi kunde få med oss en medalj här, säger han.

Efter medaljceremonin samlades det tyska laget i en ring för att ge några slutord till varandra på isen i Nokia Arena. 

– Vi sa inget speciellt egentligen men det var väldigt känslosamt för oss alla. Vårt mål innan turneringen var att när turneringen var över så skulle vi inte vilja lämna varandra för att vi haft det så kul på vägen. Och det är något som vi har lyckats med, helt klart, avslutar Kai Wissmann till VMhockey.se.

Även Tysklands superforward John-Jason Peterka var stolt över lagets insats i turneringen. Något han berättade för VMhockey.se:s finska systersajt Jääkiekon-MM.com.

– Det är svårt att beskriva, vi var så nära. Men silvermedaljen är enorm för oss. Vi kan vara så stolta över vad vi har gjort under detta VM. Att förlora tre matcher först och sedan ha ryggen mot väggen i semifinalen mot USA men ändå komma ihop som grupp och göra ett sent mål i tredje perioden där. Det visar bara hur mycket vi ville det här, säger Peterka.

Buffalo-forwarden går också in på betydelsen av att vinna landets första silvermedalj sedan 1953 och det faktum att Tyskland kommer att arrangera VM 2027 på hemmaplan.

– Det betyder massor. Att Tyskland också får mästerskapet 2027. Jag tycker att tysk hockey växer mycket och vi kunde inte representera tysk ishockey bättre än vad vi har gjort här under turneringen, säger Peterka.

Uppdaterad 28 maj, 2023