Expekt

Jack McBain var en av Kanadas guldhjältar över hela turneringen i Tammerfors och Riga. I mixade zonen efter finalsegern mot Tyskland med 5-2 fick VMhockey.se en kort pratstund med forwarden.

Kanada tog sitt 28:e VM-guld i historien under söndagskvällen. Efter matchen kom ett glatt men relativt lugnt kanadensiskt gäng ut i mixade zonen där en haltande Jack McBain stannade till vid VMhockey.se.

– Det har varit bättre (benet), men det är okej ändå. Jag fick en tackling i början av perioden men det är okej, jag har bara lite av ett “dead leg”, men det kommer bli bra sen, säger han.

Du kanske får festa bort det ikväll?

– Jag förmodar att vi får reda på det sen ja, säger McBain och skrattar. 

Jack McBain har varit en av de ledande spelarna, inte minst i gruppspelet, för Kanada. Och efter en NHL-säsong med Arizona Coyotes får han nu kröna den långa säsongen med sitt första mästerskapsguld med Kanada.

– Det är overkligt alltså. Det har varit en lång säsong där jag har spelat en hel hockey under säsongen och sedan fått avsluta säsongen med det här laget. Och att sedan få avsluta med att vinna den sista matchen för säsongen är väldigt kul. Bara bra känslor just nu, säger McBain.

Vid två tillfällen ledde Tyskland VM-finalen och inför tredje perioden stod det 2-2. Men två snabba mål i mitten på sista perioden avgjorde för kanadensarna. 

– Det var nära, vi ställdes mot några tuffa utmaningar i matchen men sen går vi ut i tredje perioden och tar över, det är något som vi har kunnat göra turneringen igenom. Så det är skönt att vi kunde göra det igen.

Hur firar ni ikväll?

– Ett par öl i omklädningsrummet men sen åker vi hem, men det borde bli kul, säger Jack McBain.

Ni åker hem direkt alltså?

– Vi åker hem tidigt så det kan bli en rolig flygresa hem, avslutar McBain till VMhockey.se.

34-årige Brad Hunt har aldrig spelat för något kanadensiskt juniorlandslag eller seniorlandslag men gjorde tio matcher i detta VM och fick avsluta sin första landslagsturnering med den ädlaste av valörer.

– Det är något som jag aldrig har förväntat mig under min livstid, att ha den här medaljen runt halsen, och allt detta med hela Kanada bakom oss, säger Hunt i den mixade zonen.

Kanada har gått igenom turneringen utan ”stjärnspelare”, något man själva gärna tryckt på också. Men lagkänslan verkar ha trängt sig in i det kanadensiska laget, både snabbt och framgångsrikt.

– Vi är ett lag i första hand och har hela landet bakom oss. Vi har kommit så nära varandra under turneringen och detta var helt klart en laginsats, säger Hunt.

Uppdaterad 28 maj, 2023