Expekt

De regerande mästarna Kanada tog sig an Storbritannien i sin första VM-match, och trots en överraskande stark inledning av britterna kunde Kanada till slut ta hem segern med 4-2.

Matchen började med en chock för Kanada då Storbritannien tog ledningen. Liam Kirk, som stod för det första målet, visade prov på sin skicklighet och blev den första britt att göra mål mot Kanada sedan 1994. Detta mål, som kom 7.47 in i första perioden, följde en tidigare diskvalificerad puck som skapat en stund av förvirring och kontrovers efter en felaktig initial domslut.

Kanadas svar dröjde inte länge. Mindre än en minut efter Storbritanniens mål kvitterade Michael Bunting, vilket gav matchen en omstart och Kanada visade ny energi. Den andra perioden kom att definiera matchens utfall. Connor Bedard, som redan gjort sig ett namn som en av de ljusaste stjärnorna i NHL och under JVM 2023, tog kommandot. Med två snabba mål, först till 3-1 och sedan 4-1, visade han varför han är en spelare att räkna med.

Trots att Storbritannien hamnat i underläge, visade inte någon vilja att ge upp. En reducering av Ben O’Connor, assisterad av Kirk och Ollie Betteridge, gav nytt hopp i slutperioden. Trots detta kunde de inte fullborda en comeback, och matchen avslutades med en 4-2 seger till Kanada.

Efter matchen uttryckte Bedard en ödmjukhet men också en beslutsamhet inför resten av turneringen. ”Det är vår första match. Vi har mycket att förbättra, men jag tycker att vi gjorde ett ganska bra jobb. Vi lär bli bättre för varje match,” sade han till TSN.

För Storbritannien var matchen ett bevis på deras förmåga att stå upp mot toppnationerna, även om de till slut inte kunde hålla emot den kanadensiska maskinen. För Kanada var detta en viktig första seger, en chans att slipa på formen och förbereda sig för de utmaningar som väntar.

Storbritannien – Kanada  2-4 (1-1, 0-3, 1-0)

07:47 1-0 Liam Kirk (Evan Mosey, Ben Lake)
08:17 1-1 Michael Bunting (Bowen Byram)
25:45 1-2 Brandon Hagel (Olen Zellweger, Pierre-Luc Dubois)
31:39 1-3 Connor Bedard (Michael Bunting, Olen Zellweger)
35:29 1-4 Connor Bedard (Nick Paul, Kaiden Guhle)
48.49 2-4 Ben O’Connor (Liam Kirk, Oliver Betteridge)