Expekt

Tre Kronors semifinal i hockey VM 2024 är bara dryga timmarna bort, där hemmanationen Tjeckien väntar som motstånd. Ranking-mässigt var detta det enklaste alternativet av semifinal-lagen att ställas emot, men frågan är om Tjeckien kan överraska ett favorittippat Sverige.

För första gången på sex år är Sverige med och gör upp om medaljerna i hockey VM. Här senast lyckades man ta sig hela vägen efter att ha besegrat USA i semifinal med hissnande 6-0. Finalen mot Schweiz avgjordes därefter på straffar, där Anders Nilsson blev matchhjälte när han räddade Schweiz fjärde skott.

Tjeckien lyckades så sent som 2022 ta sig till semifinal efter att ha besegrat Tyskland i kvarten. Semifinalen mot Kanada slutade dock i en stor 1-6 förlust, men i kampen om medalj lyckades man segra med hela 8-4 över det andra Nordamerikanska laget USA.

Medans Sverige har antalet skickliga NHL-spelare som ett övertag, har Tjeckien sin otroligt stöttande hemmapublik att kontra med. Biljetterna till matchen såldes snabbt slut och det kommer garanterat bli röd-blå-vita tröjor som dominerar läktarna.

Ser man till lagens fyra möten under årets EHT-säsong så segrade Tjeckien i Karjala Cup i november samtidigt som Tre Kronor vann mötet i Swiss Hockey Games i december. Sverige vann även de två matcherna under vårterminen, detta med siffrorna 4-1 och 2-0.

Var sänds Sverige mot Tjeckien?

Matchen spelas lördagen den 25 maj med start 14:20. Det är Viaplay som sänder hockey-VM 2024. Man sänder naturligtvis Tre Kronor mot Tjeckien på både Viaplay och på TV6. Sändningen startar 13:30 och matchen tekas igång 14:20. Sajna upp på Viaplay för att se sändningen utan reklamavbrott HÄR.

Hur ser oddsen ut?

Förbundskaptener

Sam Hallam gör sitt andra VM som svensk förbundskapten. Han är mest känd för sina meriter hos Växjö Lakers där han tog tre SM-guld på sju år.

58-årige Radim Rulík gör sin första säsong som förbundskapten för seniorlandslaget, en roll som han under de två tidigare åren haft för juniorlandslaget. Han har dock erfarenhet som assisterande coach under säsongen 2004/2005.

Nyckelspelare

Sverige

Sverige har rejäl spets på framför allt backsidan där Rasmus Dahlin, Victor Hedman och Erik Karlsson är eller har varit bland världens absolut bästa backar. Framåt är det André Burakovsky, Lucas Raymond och Marcus Johansson som stuckit ut lite extra.

>> Sveriges kompletta VM-trupp

Tjeckien

Laget har inkluderat spelare på hög nivå från start, men fick sig en extra boost i och med att David Pastrnak och Pavel Zacha anslöt lagom till gruppspelsavslutningen. Målvakten Lukas Dostal gjorde en fantastisk insats under kvartsfinalen och kan bli en svår mur att passera för Tre Kronor.

>> Tjeckiens kompletta VM-trupp

Resultat under VM

Sverige

Sverige – USA, 5-2
Sverige – Polen, 5-1
Sverige – Tyskland, 6-1
Sverige – Kazakstan, 3-1
Sverige – Lettland, 7-2
Sverige – Frankrike, 3-1
Sverige – Slovakien, 6-1

Sverige – Finland, 2-1 efter straffar

Tjeckien

Tjeckien – Finland, 1-0 efter straffar
Tjeckien – Norge, 6-3
Tjeckien – Schweiz, 1-2 efter straffar
Tjeckien – Danmark, 7-4
Tjeckien – Österrike, 4-0
Tjeckien – Storbritannien, 4-1
Tjeckien – Kanada, 3-4 efter förlängning

Tjeckien – USA, 1-0

Uppdaterad 25 maj, 2024