Expekt

Tre Kronor missar guld, men har fortfarande chansen på medalj. Hindret för detta är Kanada, de regerande världsmästarna som precis som Sverige inte lyckades skina som förväntat i sin semifinal.

Såväl Sverige som Kanada var favoriter i gårdagens möten med Tjeckien och Schweiz, där Sverige inledningsvis låg jämnt med Tjeckien tills de drog iväg i andra och tredje perioden. Kanada låg inledningsvis under med 0-2 mot Schweiz efter den inledande perioden, men lyckades vända och och kvittera med ynka två minuter kvar av ordinarie tid, detta efter stora mängder skott mot mål. Straffläggningen skulle sedan bli den avgörande faktorn där Schweiz, men en tidigare straffläggning mot Tjeckien i ryggen, drog det längsta stråt.

Att Tre Kronor nu ställs mot giganterna Kanada var kanske något som de flesta ville undvika, men samtidigt ett troligt måste för att nå medalj. Och nu står vi här, med ena foten på prispallen. Tittar man på oddsen så är faktiskt Sverige favoriter, men marginalerna är små. Sett till tidigare möten i världsmästerskapet så har Kanada ett övertag. Lagens senaste kamp svedde vid VM 2022 då Kanada segrade efter förlängning i kvartsfinalen. Fem år tidigare var det istället Sverige som segrade efter straffar i just den stora VM-finalen.

Statistik i VM-möten mellan Sverige och Kanada

Antal möten: 68
Svenska segrar: 27
Kanadensiska segrar: 36
Oavgjorda möten: 5
Matcher avgjorda på förlängning: 4
Matcher avgjorda på straffläggning: 2

Var sänds Sverige mot Kanada?

Matchen spelas söndagen den 26 maj med start 15:20. Det är Viaplay som sänder hockey-VM 2024. Man sänder naturligtvis Tre Kronor mot Kanada på både Viaplay och på TV6. Sändningen startar 14:30 och matchen tekas igång 15:20. Sajna upp på Viaplay för att se sändningen utan reklamavbrott HÄR.

Hur ser oddsen ut?

Förbundskaptener

Sam Hallam gör sitt andra VM som svensk förbundskapten. Han är mest känd för sina meriter hos Växjö Lakers där han tog tre SM-guld på sju år.

André Tourigny gör sin fjärde säsong med seniorerna, men precis som Hallam sin andra i positionen som förbundskapten. Har förutom detta varit förbundskapten för NHL-laget Arizona Coyotes under de tre senaste åren.

Nyckelspelare

Sverige

Sverige har rejäl spets på framför allt backsidan där Rasmus Dahlin, Victor Hedman och Erik Karlsson är eller har varit bland världens absolut bästa backar. Framåt är det André Burakovsky, Lucas Raymond och Marcus Johansson som stuckit ut lite extra.

>> Sveriges kompletta VM-trupp

Kanada

Kanadensarna har traditionsenligt en trupp fylld med stjärnor från NHL. Dylan Cozens är spelaren i laget som tagit flest poäng under turneringen hittills (8 mål, 2 assists), följt av John Tavaes och Connor Bedard.

>> Kanadas kompletta VM-trupp

Resultat under VM

Sverige

Sverige – USA, 5-2
Sverige – Polen, 5-1
Sverige – Tyskland, 6-1
Sverige – Kazakstan, 3-1
Sverige – Lettland, 7-2
Sverige – Frankrike, 3-1
Sverige – Slovakien, 6-1

Sverige – Finland, 2-1 efter straffar
Sverige – Tjeckien, 3-7

Kanada

Kanada – Storbritannien, 4-2
Kanada – Danmark, 5-1
Kanada – Österrike, 7-6 efter förlängning
Kanada – Norge, 4-1
Kanada – Finland, 5-2
Kanada – Schweiz, 3-2
Kanada – Tjeckien, 4-3 efter förlängning

Kanada – Slovakien, 6-3
Kanada – Schweiz, 2-3 efter straffar

Uppdaterad 26 maj, 2024