Tre Kronor klev ut på isen i matchen mot Slovakien med tydliga förutsättningar. Allt annat än seger och Sverige var borta från spel i kvartsfinalen. Sverige gick även in i matchen avvaktande och det märktes att det var en viktig match. Men efter två mål i powerplay samt avgörandet i tom målbur kunde Sverige vinna med 3-1. Detta gör att hoppet om kvartsfinal nu fortfarande lever inför sista matchen mot Ryska förbundslaget.

Det märktes att det var mycket att spela om för Tre Kronor som var väldigt avvaktande och inte alls lika aggressiva på isen som Slovakien i inledningen av matchen. Det var även Slovakien som skapade de farligaste chanserna, men Reideborn höll tätt längst bak i Sverige.

Sverige jobbade sig in i matchen något under senare delen av första perioden. Men man kom aldrig riktigt till några farliga målchanser. Det var dock fortsatt Slovakien som styrde spelet i den första perioden och var hetast i duellerna och skapade flest chanser. Och med en minut kvar av första perioden hände det som inte fick hända för Tre Kronor. Slovakien snappade upp en dåligt slagen passning i Sveriges zon vilket slutade med att Slovakien kunde skicka in pucken framför Reideborn där den styrdes in till 1-0.

Även i andra perioden så var det Slovakien som tog tag i taktpinnen och styrde matchen vilket gjorde att Sverige aldrig riktigt fick fäste i Slovakiens anfallszon. Men i mitten av andra perioden så drog Slovakien på sig en utvisning och Sverige fick chansen att spela i powerplay. Och precis innan Sveriges övertag höll på att ta slut så blev det en tilltrasslad situation där Friberg lobbade in pucken framöver mål och Sörensen kunde sedan trycka in pucken i mål. Inte det vackraste målet som gjorts under en ishockeymatch men ack så viktigt mål för Sverige som därmed kvitterade matchen till 1-1.

Efter kvitteringsmålet så ökade Sveriges press något innan Slovakien återigen började föra matchen och skapa tryck mot Reideborn. Men Sverige kunde hålla emot och resultatet efter två perioder var fortsatt 1-1.

Tre Kronor gick därmed ut på isen till den tredje perioden med kniven mot strupen. Nu krävdes det att Sverige vann sista perioden för att chansen om kvartsfinalen fortsatt ska vara inom räckhåll för svensk del.

Slovakien inledde tredje perioden precis som de två tidigare perioderna i matchen med högre press och mer aggressivt spel än Sverige. Efter drygt sex minuter in i tredje perioden så gör Adam Reideborn en helt fenomenal räddning som håller kvar Sverige i matchen. Efter räddningen från Reideborn så ökade Sverige sin press mot Slovakien och man etablerade rejält tryck mot Slovakien under ett par minuter där flera chanser skapades. Detta resulterade i att Slovakien till sist drog på sig en utvisning och Sverige fick återigen chansen i powerplay. Återigen gav fördelen att spela med en man mer på isen utdelning för Sverige. Victor Olofsson dundrade in 2-1 till Sverige och Tre Kronor gick därmed upp i ledning för första gången i matchen med åtta minuter kvar av matchen.

Efter Sveriges ledningsmål var det nervösa minuter kvar där Slovakien jagade efter ett kvitteringsmål medans Sverige gjorde allt för att försvara sin ledning i matchen. Det blev ännu mer spänning i slutet av matchen när Sverige drog på sig en utvisning med 1.04 kvar av matchen. Slovakien valde då att plocka ut sin målvakt och spelade då sex mot fyra under matchens sista minut. Men det var istället Sverige som kunde punktera matchen till 3-1 i tom målbur när Isac Lundeström avgjorde matchen.

Sverige vinner därmed matchen och hoppet om kvartsfinal lever inför den sista Sveriges sista match i gruppspelet där man möter Ryska Förbundslaget. Om Sverige ska nå kvartsfinal så krävs det även seger i den matchen för Sverige. Matchen mot Ryska Förbundslaget spelas måndag 31 maj och börjar 19:15. Matchen sänds på SVT och SVT Play.