Expekt

De finska lejonen har tagit sin första seger under hockey-VM i Tjeckien. En bra andraperiod i matchen bäddade för storsegern mot Storbritannien.

Finland förlorade premiären mot Tjeckien efter noll gjorda mål i premiären och förlust på straffar. Men till söndagens möte med Storbritannien kom målen. Timrås nyförvärv Oliver Kapanen gav Finland ledningen efter 16 minuter i första perioden. I början av andra perioden skickade Jesse Puljujärvi in 2-0 och Frölunda-forwarden Jere Innala utökade till 3-0 för de finska lejonen efter fem minuter.

Det var ren överkörning i mittperioden där Finland och nyss nämnde Jesse Puljujärvi var bidragande, likt Timrås nya forward Oliver Kapanen. Den sistnämnda gjorde mål i första perioden, andra perioden och även i tredje perioden när Finland dominerade totalt. Kapanens hattrick stod ut tillsammans med Puljujärvis mål plus två assist. Kaptenen Mikael Granlund gjorde å sin sida fyra målgivande passningar och likaså den tidigare Oskarshamn-forwarden Ahti Oksanen. Totalt blev det fem finska mål i mittenperioden.

Finland var bra och vassa offensivt där även Växjö-målvakten Emil Larmi höll nollan efter 14 räddningar. Matchen slutade till slut 8-0 till Finland som nu har en seger och en strafförlust på två matcher. Nästa match för Finland är imorgon (söndag 13 maj) mot Norge med start 16:20.