Expekt

Det är redan nu klart att Sverige kommer spela sina sju gruppspelsmatcher i VM 2025 på Avicii Arena. Men vilka blir deras motståndare? Vi blickar på de möjliga lagen som kan ingå i Sveriges VM-grupp.

Vanligtvis brukar grupperna till nästkommande mästerskap presenteras mycket kort efter att årets turnering är över. Så ser det dock inte ut att bli i år, men trots detta går det redan nu att få en uppfattning om vilket motstånd som kan vänta för Tre Kronor på hemmaplan. VMhockey har gjort jobbet åt dig, allt utifrån det upplägg som IIHF själva nyttjar.

Det som används för att få fram VM-grupperna är den nya världsrankingen som presenterades härom dagen. Den bildas av poäng som lagen samlat på sig under de senaste årens mästerskap, vilket ger en bra bild av vilken kvalitet som funnits i laget på längre sikt.

I toppdivisionen ingår de sexton lag som kvalificerat sig hit, vilket inte behöver innebära samma sak som de sexton högst rankade lagen. Till exempel rankas Ryssland och Belarus högre än flera av de nationer som kommer medverka. På samma sätt återfinns Storbritannien, som degraderades i år, före Slovenien och Ungern som är nytillskotten vid VM 2025.

Men om man exkluderar dessa nationer så ser listan ut som följer:

Rankingen inför VM 2025

 1. Kanada
 2. Finland
 3. Tjeckien
 4. Schweiz
 5. USA
 6. Sverige
 7. Tyskland
 8. Slovakien
 9. Lettland
 10. Danmark
 11. Norge
 12. Österrike
 13. Frankrike
 14. Kazakstan
 15. Ungern
 16. Slovenien

Lagen delas härifrån in i de två grupperna utifrån en speciell serpentin-princip som ger en jämn fördelning med lag som vanligtvis gör upp om medaljerna samt de lag som bara drömmer om att få ta sig dit.

Så fungerar serpentin-upplägget

Serpentin-upplägget. som används för att dela upp de sexton lagen i två grupper om åtta, innebär att det högst rankade laget placeras in i den första gruppen, det andre och tredje högst rankade i den andra och därefter fylls grupperna på med två lag i vardera.

Detta innebär i praktiken att det högst rankade laget ingår i samma grupp som lagen som rankas som nummer 4, 5, 8, 9, 12, 13 och 16.

Sverige, som i årets ranking är det sjätte bäst rankade att kvalificera sig till toppdivisionen, skulle därmed ingå i gruppen tillsammans med lagen på plats 2, 3, 7, 10, 11, 14 och 15.

Detta skulle ge två mycket intressanta grupper med ett stort antal derbyn.

VM-grupperna 2025 utifrån serpentin-upplägget:

Kanada, Schweiz, USA, Slovakien, Lettland, Österrike, Frankrike och Slovenien

Finland, Tjeckien, Sverige, Tyskland, Danmark, Norge, Kazakstan och Ungern

Förändringar kan komma att ske

Det ska dock understrykas att detta ännu inte är presenterade grupper från Internationella Ishockeyförbundets håll. Att mindre förflyttningar inom grupperna görs är inte ovanligt. Enligt vår uppfattning har värdnationen möjligheten att göra en förflyttning mellangrupperna om så önskas.

Till exempel önskade Tjeckien att hellre ha Kanada i sin grupp är USA, vilket gjorde att de Nordamerikanska lagen bytte grupp en månad efter att de preliminära grupperna till VM 2024 presenterades.

I år finns det dock en annan faktor som kan komma att ställa om grupperna. Sverige och Danmark, värdnationerna för hockey VM 2025, ingår utifrån denna beräkning i samma grupp men är båda garanterade att få spela sin gruppspel på hemmaplan. Den troliga förändringen som kommer att ske blir därmed att antingen Sverige eller Danmark flyttas till den andra gruppen. Ersättare blir mest troligt ett av de lag som ligger på en liknande nivå ranking-mässigt.

Även inför VM 2023 fick man ha detta i åtanke, men då placerades Finland och Lettland i olika grupper utifrån världsrankingen. Här bytte dock USA och Tjeckien plats efter speciella önskemål från arrangörerna.

Uppdaterad 29 maj, 2024