Expekt

Damkronorna förlorade gruppfinalen mot Tyskland med 0-1 och missade chansen att vinna Grupp B. Nu väntar istället Kanada eller USA i VM-kvartsfinal på torsdag.

Under måndagen spelade Damkronorna en nyckelmatch mot Tyskland i damernas hockey-VM 2024. Sverige och Tyskland var båda klara för kvartsfinal inför mötet men matchen handlade om gruppsegern i Grupp B. Vinnarna i detta möte skulle bli vinnare av Grupp B, och därmed vinnare av en bättre kvartsfinalmotståndare till torsdagens kvartsfinaler. Sverige var favoriter inför mötet men fjolårets VM-möte länderna emellan slutade 2-6 till Tyskland.

Sverige fick börja matchen med ett tidigt powerplay och skapade några chanser men Sandra Abstreiter storspelade tidigt för Tyskland och stoppade en tidig svensk ledning. Sverige började bäst i en annars jämn första halva av den inledande perioden. Tyskland fick sin första chans i powerplay efter halva perioden spelad. Men Sveriges fina boxplay-spel stoppade tyskorna. Det blev inga mål i första perioden och det var precis så jämnt så förväntat, även om Sverige vann skotten med 10-4.

I andra perioden var det inte alltför många heta chanser men det var en ganska bra hockey från båda lagen, men med två lag som tog ut varandra lite. Damkronorna fick ett powerplay i två minuter men efter sitt numerära överläge ådrog sig Sara Hjalmarsson en extremt onödig utvisning med en ful crosschecking mot huvudet på en tysk spelare, och i sekvensen senare knuffade hon en linjedomare lite lätt. Det gav dock Hjalmarsson ”bara” två minuters utvisning men också Tyskland ett powerplay, men Sverige klarade det.

Damkronorna skapade flest chanser i mittenperioden men Sandra Abstreiter fortsatte att storspela, vilket oroade. Sverige fortsatte dominera skottstatistiken och vann skotten med 25-10 men utan att göra några mål. Fortsatt 0-0 in till tredje perioden.

Tyskland fick hjälp av ett powerplay för att skapa momentum i tredje perioden, och man fick in ledningsmålet. Ett skott från blålinjen styrdes in via en tysk spelares knä bakom Emma Söderberg till 0-1 för Tyskland, med tolv minuter kvar av ordinarie matchtid. Sverige satt i ett prekärt läge och gick offensivt mot ett Tyskland som backade hem i hasorna. Men med Sandra Abstreiter i mål för Tyskland var det ingen dålig taktik.

Sverige skapade inte så värst mycket lägen under de sista fem minuterna, i sitt försök till slutforcering. Tyskland flyttade fram lite mer och märkte att deras höga press stressade Sverige, när Sverige behövde äga puck. Damkronornas stora chans till kvittering kom när Tyskland tog en klumpig utvisning med två minuter kvar av matchen. Sveriges powerplay hade inte burit frukt dittills i matchen men man fick chansen i numerärt överläge med sina stjärnor.

Damkronorna fick chansen och spelade sex mot fyra (utan målvakt). Men man lyckades inte göra mål. Trots idel chanser vann Tyskland med 0-1 och Tyskland vinner Grupp B, och man visar att man är ett mardrömsmotstånd för Blågult. Tyskland får nu högst sannolikt möta Tjeckien i kvartsfinal medan Sverige får tuffast möjliga motstånd i form av USA eller Kanada. Tyskland har nio poäng, precis som Sverige, men går om i inbördes möten. Sverige slutar tvåa i Grupp B oavsett utgång i morgondagens avslutande matcher i gruppen. Kvartsfinal för svensk del blir på torsdag 11 april, där USA eller Kanada står på andra sidan. Något som blir klart imorgon.

Sverige – Tyskland, 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

47:55 0-1 Franziska Feldmeier (Celina Haider, Tabea Botthof)