Svenska hockeyligan, mer känd som SHL, är Sveriges högsta division i ishockey. Sedan ligan grundades 1975 har flera lag kämpat för att hålla sin plats i denna prestigefyllda liga. Men ett lag står ut: Färjestad BK från Karlstad.

Historien om Färjestad i SHL

Färjestad grundades 1932, tio år före starten av Sveriges högstaserie i hockey år 1922. Men sedan Elitserien infördes 1975 så har Färjestad inte bara varit mesta mästare, man har heller aldrig åkt ur högstaserien. Sedan 1975 har de varit en konstant närvaro i ligan, vilket gör dem till det lag som spelat längst i SHL. Brynäs IF höll jämnt med Färjestad med 47 raka säsonger. Men eftersom Brynäs åkte ur SHL till säsongen 2023/24 fick Färjestad en 48:e rak säsong i benen medan Brynäs spelade en säsong i HockeyAllsvenskan.

Det är viktigt att notera att Färjestad inte bara har varit en del av SHL under en lång tid, utan de har också varit framgångsrika under denna period. Laget har vunnit tio SM-guld, med det första år 1981.

Färjestad BK:s betydelse för SHL

Färjestads långa historia i SHL har haft en stor inverkan på ligan som helhet. Lagets framgångar och konsekventa närvaro har bidragit till att höja SHL:s profil och popularitet.

Dessutom har Färjestad bidragit till att producera många spelare till Tre Kronor och till NHL genom åren, för att stärka svensk ishockeys varumärke ute i världen.

Framtiden för Färjestad i SHL

Trots att Färjestad har haft en lång och framgångsrik historia i SHL, är framtiden alltid oviss. Ishockey är en sport där förändringar är konstanta och inget lag kan garantera sin plats i ligan på obestämd tid.

Men med Färjestads starka historia och tradition av framgång, ser de ut att fortsätta vara en del av SHL:s framtid. Med en stark ungdomsverksamhet och en passionerad supporterbas, har Färjestad alla förutsättningar att fortsätta sin långa och framgångsrika historia i SHL. Man leder maratontabellen med 48 säsonger i Sveriges högstaserie i ishockey.

Uppdaterad 15 april, 2024