SHL, eller Svenska Hockeyligan, är Sveriges högsta division i ishockey. En av de mest ställda frågorna om denna liga är antalet omgångar som spelas under en säsong. För att ge en klar bild av detta, kommer denna artikel att gå igenom hur många omgångar som spelas i SHL.

SHL:s struktur

SHL består av 14 lag. Varje lag spelar mot varje annat lag fyra gånger under grundserien, två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Detta innebär att varje lag spelar 52 matcher under grundserien.

Det totala antalet omgångar i SHL under grundserien är därför 52.

Slutspel i SHL

Efter grundserien följer slutspelet. De tio bästa lagen från grundserien går vidare till slutspelet, medan de två sämsta lagen (13 och 14) spelar i en kvalserie (bäst av sju matcher) mot varandra för att undvika nedflyttning till Hockeyallsvenskan.

Slutspelet består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och en finalserie. Varje omgång i slutspelet spelas i bäst av sju matcher förutom åttondelsfinalerna som är i bäst av tre. Vid en bästa av sju-serie måste man vinna fyra matcher för avancemang, i en bäst av tre-serie räcker två segrar för vidare spel i SHL slutspelet.

Antal omgångar i slutspelet

Antalet omgångar i slutspelet kan variera beroende på hur många matcher som spelas i varje omgång. Om varje omgång i det ”riktiga” slutspelet går till sju matcher, skulle det totala antalet omgångar i slutspelet vara 21 (7 matcher i kvartsfinalen, 7 i semifinalen och 7 i finalen). Men om man också spelat playin/åttondelsfinal så kan man fått med sig tre matcher innan kvartsfinalspelet sätts igång.

Det bör noteras att antalet omgångar i slutspelet inte alltid når det maximala antalet. Om ett lag vinner fyra raka matcher i en omgång, minskar antalet omgångar i den omgången till fyra.

Sammanlagt antal omgångar i SHL

Om vi summerar antalet omgångar i grundserien och det maximala antalet omgångar i slutspelet, kan det totala antalet omgångar i SHL under en säsong bli upp till 76. Detta antal kan dock vara mindre om slutspelet inte går till det maximala antalet omgångar.

Det är viktigt att notera att detta antal endast gäller för de lag som når finalen i slutspelet. För de lag som inte når slutspelet, eller som elimineras tidigt i slutspelet, skulle antalet omgångar vara mindre.

I SHL är antalet omgångar en viktig faktor, eftersom det påverkar lagens strategi, spelarnas kondition och fansens engagemang.