Expekt

Sverige har rott hem några NHL-stjärnor till VM. Finland likaså. Senast i raden att ansluta till hockey-VM 2024 i Tjeckien är guldhjälten från 2022: Mikael Granlund. 

Sedan NHL avslutades har det florerat rykten om NHL-spelare till VM i maj månad. Tre Kronor har hittills offentliggjort Rasmus Dahlin, Victor Olofsson och Erik Karlsson som VM-spelare i skrivande stund. Joel Eriksson Ek och André Burakovsky har å sin sida tackat ja till VM-spel men utan något bekräftande från Tre Kronor. Men det händer också grejer i andra länder. I Finland har den mångårige NHL-backen Olli Määttä tackat ja till VM-spel sedan tidigare. Nu har de finska lejonen även fått ytterligare förstärkningar. Den frejdige forwarden Jesse Puljujärvi ansluter till till Czech Hockey Games inför VM. Detsamma gäller centerstjärnan Mikael Granlund, som var med och tog hem VM-guldet 2022 i Tammerfors (hemmaplan).

Den sistnämnda kommer från 60 poäng med San José Sharks i NHL under säsongen, där laget inte nådde slutspel. Granlund är helt klar för VM medan Puljujärvi är med på samma premisser som spelarna från Europa, där han behöver övertyga den finska ledningen för en VM-plats. För Granlund väntar dock ett garanterat VM, där Jukka Jalonen gör sitt sista VM som förbundskapten för Finland. Mikael Granlund har totalt spelat sex stycken VM för de finska lejonen och han har två VM-guld, ett VM-silver och ett OS-brons med det finska landslaget.

Under förberedelserna till VM lär ytterligare NHL-namn presenteras till mästerskapet. Sedan tidigare är exempelvis supertalangen Connor Bedard klar för spel med Kanada. Schweiz får minst fyra NHL-förstärkningar i målvakten Akira Schmid, backen Jonathan Siegenthaler, forwarden Philip Kurashev och storstjärnan Nico Hischier.

Uppdaterad 23 april, 2024