Foto: Bildbyrån

Efter ett gruppspel som innehållit både skrällar, fiaskon, överkörningar, nagelbitare, individuell briljans och fest på läktarplats är det äntligen dags för slutspel. Fyra intressanta kvartsfinaler där egentligen alla lag har en bra chans att ta sig vidare till semi. Men som bekant är det bara fyra länder som får plats. Vmhockey.se har kartlagt kvartsfinalerna match för match för att ta fram de vi tror gör upp om guldet på lördag och söndag.

Kanada – Schweiz
Efter att ha blivit tvungna att skicka hem tilltänkte lagkaptenen John Tavares och förlorat premiärmatchen mot Finland tog sig Kanada samman. Ledda av Anthony Mantha med 12 poäng på sju matcher vann Kanada resten av gruppspelsmatcherna och blev etta i grupp A. Nu ställs man mot Schweiz, som vi vet älskar dessa matcher. Fjolårets silvermedaljör gjorde i år en högst godkänd insats i gruppspelet. Även om man inte lyckades slå Sverige, Tjeckien eller Ryssland bjöd schweizarna verkligen upp till dans. Uddamålsförlust mot Sverige och Tjeckien, och skottmässigt jämnt mot Ryssland (31-34).

Förutom Finland – Sverige tror jag detta kan bli en av de mer sevärda kvartsfinalerna, där Schweiz mycket väl kan gå hem som segrare. Fjolårets semifinal länderna emellan slutade 3-2 till Schweiz. Jag tror på samma resultat idag.

Ryssland – USA
Den ryska björnen var orubbad under gruppspelet och vann grupp B med full pott. Vi har fått se prov på vad de ryska stjärnorna kan åstadkomma tillsammans och de är med all säkerhet inte klara ännu. Nikita Kucherov slutade strax efter William Nylander i poängligan och är det stora hotet framåt.

USA slutade “bara” fyra i gruppen efter att Tyskland snott tredjeplatsen i sista omgången. Amerikanarna har inte varit dåliga, men har inte alls visat upp samma spets som resten av topplagen. Lagkapten Patrick Kane blev bäste poängplockare med tio poäng. Ska USA ta sig förbi Ryssland krävs det att Kane varvar upp ytterligare och att andra stjärnor som Alex DeBrincat och Jack Eichel hänger på.

Ryssland är som sagt inte klara ännu och känslan är att USA inte blir några problem för Kucherov och company. Tipset är att Ryssland vinner med tre till fyra puckar.

Finland – Sverige
Oj, vilket match det här har potential att bli! Finland har – förutom förlusten mot Tyskland i sista omgången – imponerat. Nyckeln är att starkt sammansvetsat lag där alla accepterat sin roll. Precis det Ryssland och stundtals Sverige haft problem med. Dessutom har Kaapo Kakko överraskat poängmässigt och Kevin Lankinen varit stabil i kassen med 94% i räddningsprocent.

Och Sverige. Ja, matchen mot Ryssland var tänkt att bli det stora testet för att se om Sverige kunde stå upp även mot länder i toppklass. Vilket svenskarna också gjorde i period ett och tre. Men på grund att en skräckinjagande andraperiod föll man till sist med tre måls marginal. Att sammanfatta gruppspelet blir för svensk del därför svårt. Vi vet inte riktigt vart laget står. Som tur är har Grönborg turneringens bästa spelare till sitt förfogande. William Nylander har hittills varit dominant och i motsats till det svenska laget har han visat att han håller även mot de bästa motstånden. En mycket viktig tunga på vågen mot Finland.

Jag hoppas och tror att förlusten mot Ryssland blev en nyttig väckarklocka för det svenska laget. Finland kommer få se upp med ett revanschsuget Sverige som när allt stämmer är det bästa laget i den här turneringen. Kan de plocka fram allt det mot Finland blir Sverige svårstoppade.

Tjeckien – Tyskland
Anledda av veteranerna Jakub Voracek och Michael Frolik tog Tjeckien välförtjänt andraplatsen i Sveriges grupp. Med vinsten mot Sverige visade Tjeckien återigen hur svåra man är att spela emot. Tjeckerna är efter Sverige det lag som gjort flest mål, trots att man ännu inte fått igång sin power play-produktion. Så kallade “special teams” är speciellt viktiga när det kommer till jämna slutspelsmatcher. Kan Tjeckien få ingång spelet i numerärt överläge kan de på riktigt vara med och slåss om medaljerna.

Tyskarna har visserligen överraskat och snodde till och med tredjeplatsen från USA. Precis som Schweiz är man också som bäst mot bättre lag, vilket vi såg i matcherna mot Finland, USA och Slovakien. Med det sagt är tyskarna dock det sämsta kvartsfinallaget och det ska mycket till för att Tjeckien inte ska ta sig vidare.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här