Expekt

Sverige inleder detta VM med match mot Österrike. Senast lagen möttes var i Czech Hockey Games, där Sverige vann med 1-0. Efter en stark start av Tre Kronor så såg det ut att bli en enkel seger, men det var inte ett spel som höll hela vägen. Utan att imponera så vinner Sverige med 3-1.

Sverige tar kommandot direkt och lägger upp ett högt tempo.  Utdelning kommer i ett tidigt ledningsmål, Klingbergs fina pass från bakom mål till Kellman som sätter backskottet till en 1-0 ledning redan efter 2.08.

Tre Kronor får spela två powerplay i 1:a perioden. Den första lämnade ganska mycket att önska, även om det fanns en del bra tendenser. Den andra var betydligt bättre, i alla fall i början. Det var många fina chanser, sedan blev det ganska mycket stillastående.

Sverige fortsätter sitt fina spel och vinner pucken i kamp längs sargen. Kellman skär in mot mål och ser att Friberg går rakt på mål, passningen kommer perfekt och det är 2-0 till Sverige.

Tyvärr så blir det lite nonchalans av Tre Kronor mot slutet av perioden. Det som gör att detta syns tydligast när det blir en dålig pass, där Österrike vinner pucken i egen zon lyckas reducera till 2-1 med enbart 30 sekunder kvar av perioden.

Hafsigt och slarvigt Tre Kronor

Om 1:a perioden kännetecknades av att ”ta kommandot” så får Sveriges andra period ses som ”hafsig och slarvig”. Även om starten var bra så kom den av sig med Tre Kronors fyra utvisningar.

Österrike fick då chansen att komma in i matchen och de var flera gånger när, det var två ribbträffar.

Tre Kronor får samma start med högt kommandot och fler fina chanser. Detta kommer av sig när Sverige drog på sig flera utvisningar. Österrike visar att de kan spela när de får utrymme för det och när Sverige inte har pressen.

Efter den Österrikiska pressen så kommer 3-1 som en lättnad. Bromé kommer på vänstra kanten och skjuter mellan benen på målvakten. Pucken glider sakta mot mållinjen och Joakim Nordström kan sätta pucken i öppet mål. Det blev också resultatet för 2:a perioden.

Det var ingen direkt ambition i det svenska spelet i den 3:e perioden, mest verkar vara att få tiden att gå. Inte ens i slutet under powerplay var det någon riktig glöd. Matchen slutar 3-1 till Sverige, inte en imponerande insats men en vinst är en vinst. Härnäst väntar Tjeckien på söndag med start 19.20.