Foto: Bildbyrån och Henric Wauge

Att Tre Kronor är sugna på ett nytt guld är nog ingen nyhet och denna medalj-längtan återfinns även hos de enskilda spelarna. Om man tittar på trupperna som representerade laget under 2017 och 2018 är det tre spelare som återfinns i bägge. Men hur stor chans är det att just dessa guldpojkar kan vara med och ta hem en tredje medalj? Vi har här tittat på hur det ser ut för deras respektive klubblag och möjligheten för spelarna själva att tacka ja till Grönborgs eventuella förfrågan.

Senast en och samma nation tog hem VM-guldet tre år på raken var 1999-2001 då Tjeckien vann samtliga finaler. Andra nationer som lyckats med prestationen är Sovjetunionen och Kanada.

Oliver Ekman Larsson

En av de mer VM-erfarna spelarna i guldtrupperna är Oliver Ekman Larsson, som redan innan guldåren hade med sig ett VM-silver i bagaget. å grund av sjukdom fick han stå över två av matcherna under turneringen i Tyskland, men kunde trots det bidra med 2 mål och 3 assist. I fjol fick han äran att vara assisterande kapten och kunde under turneringen leverera 2 nya mål samt fem assistpoäng.

Hans Arizona Coyotes ligger just nu precis under sträcket för att ta sig till Stanley Cup som ett wildcard. I sin division skiljer det hela åtta poäng mellan klubben och Golden Knights som ligger snäppet före. För att säkra en plats i slutspelet gäller det att man tar in dessa poäng under de kvarstående matcherna.

John Klingberg

Backen John Klingberg spelade 2017 sitt andra VM för Sverige och klev här fram som en av lagets bästa poängplockare. När truppen till förra årets mästerskap togs ut var han ett namn som många hoppades på. Tillsammans med Ekman Larsson fick han spela med ett A på bröstet och levererade ett mål och fem assists.

Dallas Stars ser i dagsläget ut att nå ett Stanley Cup-slutspel genom att gå vidare som ett av den västra konferensens wildcards. Man ligger fyra poäng ifrån att säkra en plats i slutspelet, så det gäller att man presterar ordentligt i de sista matcherna som är kvar att spela.

Dennis Everberg

Forwarden Dennis Everberg debuterade i Tre Kronor under säsongen 2016/2017 och kunde efter insatser i mindre turneringar komma med i VM-truppen. Under sina sex matcher kunde han leverera ett mål och två assist längsmed vägen till guldet. Året därpå var han ett självklart namn i såväl OS som VM och kunde i Köpenhamn bidra med ett mål och en assist.

Everbergs schweiziska klubb EV Zug spelar just nu i ligans kvartsfinaler där man leder med 1-0 i matcher mot Lugano. Precis som i de flesta andra ligorna spelas här varje möte som bäst av sju, vilket innebär att laget kan ha avslutat sin säsong innan VM dra igång. Samtidigt väntar Everberg och hans flickvän barn i april, vilket kan göra att han avslutar säsongen.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här