Foto: Bildbyrån

Efter en spännande match där Kanada startade starkast var det till slut Finland som fullbordade den största VM-skrällen på mycket länge. Slutresultatet skrevs till slut till 1-3 efter bland annat två mål av Marko Anttila.

Det var Kanada som startade matchen piggast. Finland hade problem att få tag på kanadenserna i egen zon. Kanadas forwards gjorde ett bra jobb med att bita sig fast i den finska zonen och hade det inte varit för en storspelande Kevin Lankinen hade Kanada tidigt tagit ledningen.

Efter fem och en halv minut jobbade dock Finland till sig en straff i numerärt underläge. Jere Sallinen bröt sig loss och fälldes strax framför mål. Straffen togs av Oliwer Kaski, men skottet via Kanada-målvakten Matt Murrays benskydd och ut.

9:58 in i perioden kunde inte ens en storspelande Lankinen stå emot kanadensiska attackerna. Shea Theodore fick tag på pucken strax innanför finsk blålinje och avancerade skickligt in hela vägen fram till mål. Där gjorde Golden Knights-spelaren inga misstag. Pucken rakt upp i krysset och ledning Kanada.

Resten av perioden var sen fortsatt Kanadas. Den känslorika perioden gjorde att Finland drog på sig flera utvisningar och kanadensarna befäste spelet i offensiv zon.  Bäst chans hade dock Phillipe Myers i spel fem mot fem. Ett mäktigt slagskott där endast ribban stod i vägen för 2-0.

Andra perioden
I andra perioden var det Finland som rivstartade. 1-1 kom efter bara 2:35 genom Marko Anttila – vem annars. Efter bra snurr i Kanadas zon var Anttila helt plötsligt helt fri med pucken och kunde från högerkanten hitta luckan under armen på Murray.

En jämn period där Finland verkligen lyfte sig jämfört med första perioden. Man vann också skotten med 8-10.

1-1 efter två perioder, vilket bäddade för en rafflande avslutning.

Tredje perioden
Precis som i andra perioden var det Finland som startade målskyttet. Precis som i andra perioden var det – nästan overkligt – Marko Anttila som gav Finland ledningen med 1-2. Och precis som i andra perioden kom målet med 2:35 spelade.

Och oj vad Kanada tryckte på på slutet. Helt utan hjälp från numerära överlägen hade Kanada 21 skott på mål – och Finland endast tre. Men trots det gjorde finnarna även periodens andra mål genom Harri Pesonen.

VM-guldet till slut till just Finland med slutresultatet 1-3.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här