Foto: Bildbyrån

Det blev en tuff kamp om bronset, där Ryssland slutligen kunde inta den tredje placeringen på prispallen. Medaljen är lagets fjärde i denna valör och trettonde över lag i VM-sammanhang. När de två lagen möttes i gruppspelet tidigare under turneringen var det Ryssland som vann mötet med 3-0. Laget var inför mötet stora favoriter, men Tjeckien gav laget verkligen en ordentlig match hela vägen fram till straffläggningen.

Ryssland var laget som började matchen med allra flest anfall. Samtidigt höll Tjeckien ihop ett mycket bra försvar framför eget mål. Tjeckiska Zohorna fick matchens första utvisning efter drygt tre minuters spel, men det ryska powerplayet resulterade inte i något ledningsmål. Istället var det Tjeckien som ökade på och spelet förflyttades alltmer till den ryska planhalvan. Trots detta gjorde Rysslands första mål efter 13 minuter spelade, där Grigorenko blev målskytt. Tjeckien kunde snabbt därpå kvittera efter ett slarvigt ryskt byte där Repik kunde komma fri mot målet och skjuta innan de ryska backarna närmade sig.

Det intensiva spelet fortsatte sedan perioden ut och man skulle kunna tro att det var slutet av den tredje perioden snarare än den första som utspelade sig på isen. Med en och en halv minut kvar kunde Kubalik sätta pucken i det ryska nätet och ta ledningen för Tjeckien inför paus. Men ledningen höll inte i sig speciellt länge. Bara 39 sekunder in i den andra perioden kunde Ryssland kvittera genom Anisimov. Det höga tempot fortsatte sedan genom perioden och bägge lag hade flera farliga lägen till en ny ledning. Trots detta var det ingen som lyckades få hål på Hrubec eller Vasilevski i de två målen.

Jakten efter en ledning fick istället fortskrida in i den tredje perioden, där Tjeckien åkte på en ytterligare utvisning efter ett par minuters spel. Men istället för ryska anfall bestod de två minuterna i numerärt överläge av att Tjeckien sköt pucken bort mot det ryska målet där laget fick börja om sina försök till anfall. När laget åter blev fulltaligt fortsatte Tjeckien att sätta press på motståndet.

Ryske stjärnan Grigorenko åkte med åtta minuter kvar av den sista perioden på en utvisning och Tjeckien fick för första gången under matchen spela med en man mer på isen. Övertaget resulterade inte i något mål, men ett flertal mycket farliga puckar. Ryssland vässade till sig något mot slutet av matchen och kunde även de bjuda på en de skott mot mål. Tjeckien fick i stort sätt öppet mål i den sista minuten, men Vasilevski i det ryska målet gjorde en fantastisk insats och räddade sitt lag kvar i matchen. I och med att målen uteblev fick mötet tas till förlängning, där mötet intensifierades ytterligare. Men inte heller här kom det några fullträffar. 38-50 blev de slutliga skottsiffrorna efter de 70 minuterna i spel, vilket verkligen är ett tecken på farten i mötet.

Vid straffläggningen satte Ryssland två av sina tre första straffar, samtidigt som Tjeckien missade alla sina. När Tjeckien sedan missade ett fjärde skott var det hela klart.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här