Expekt

Kanada besegrade Italien i Grupp A med 6-1 samtidigt som Norge besegrade Storbritannien efter straffläggning. Norge tappade fullpoängaren i tredje perioden, men Mathias Trettenes och Michael Hagas straffar gav till slut Norge segern.

Under söndagen så inleddes VM-dagen med två matcher med matchstart 11:20 svensk tid. I Helsingfors så spelade Kanada mot Italien där italienarna något överraskande tog ledningen i första perioden. Travis Sanheim kvitterade dock för kanadensarna tätt inpå och efter det så var det Kanada för hela slanten. Med fem nya mål och helt olika målskyttar så kunde till slut Kanada vinna med 6-1 mot Italien. Kanada har därmed två raka segrar i Grupp A.

I Tammerfors så tog Norge sig an Storbritannien. Norrmännen såg ut att ha ett fint grepp om britterna efter dubbla mål av lagkaptenen Mathis Olimb bland annat. In till den tredje perioden så hade Norge ledningen med 3-0. Men i sista perioden så stod Storbritannien för en fin insats. I minut tolv kom reduceringen till 3-1, sedan följde två mål inom loppet av fyra minuter och ställningen var 3-3 efter ordinarie tid. Ett tungt tapp för Norge, som såg ut att kontrollera händelserna i Nokia Arena. Matchen gick till förlängning och sedermera straffar, där till slut Norge ändå fick med sig segern. Två poäng till Norge samtidigt som Storbritannien fick med sig en enpoängare. Mathias Trettenes och Michael Haga satte två av Norges fyra straffar, samtidigt som Henrik Haukeland i målet räddade fyra av fem brittiska straffskott.

Norge – Storbritannien, 4-3 e.str

Kanada – Italien, 6-1