Foto: Bildbyrån

Efter en något seg inledning på VM kom Sverige verkligen igång med både målskyttet och intensiteten senast mot Norge. Slutresultatet skrevs till slut till 1-9 i blågul favör, och jag förväntar mig inget mindre ikväll. Ett långsamt och virrigt Österrike med tre raka förluster står för motståndet, där det egentligen bara finns en spelare som kan se till att siffrorna hålls nere. 

Jag beskrev i en tidigare krönika vad jag tyckte Sverige gjorde bra senast, och passade också på att hylla spelare som stack ut från mängden i en match där många spelade bra. William Nylander visade upp ett nypolerat självförtroende och gjorde lite som han ville med det norska försvaret. Patrick Hörnqvist dominerade spelet runt mål, och visade flera gånger upp en imponerande ‘hand-eye coordination’ som man säger på engelska. Oliver Ekman Larsson skickade in flera skott i midjehöjd på Hörnqvist framför mål, som skickligt satte klubban till och fick pucken att ändra riktning. Styrningarna blev ett svårt jobb för Henrik Haukeland (och sen Henrik Holm) i det norska målet, som var tvungen att parera utan att egentligen se vart pucken tog vägen. Ros även till Alexander Wennberg som trots en 27-timmars flygresa i benen hängde två kassar och var en positiv injektion i kedjan med just Nylander och Hörnqvist.

Österrike med stora problem i egen zon
För Österrikes del har det varit desto tyngre. Tre raka förluster, där försvarsspelet i den senaste matchen stundtals fick det att sticka i ögonen. Schweiz vann till slut med 4-0, men det borde ha varit mer. Mycket mer. Österrikarna tog beslut i försvarszon som inte hör hemma på den här nivån, och schweizarna bjöds gång på gång på farliga målchanser. Värst var det dock när österrikarna vid flera tillfällen i box play hade det svårt att få pucken ur egen zon, trots att man hade både kontroll och gott om tid. Sådana situationer straffar sig inte sällan mot lag som Sverige och slutar gärna med mål i baken. Vi såg senast när det norska försvaret tappade pucken någon meter innanför egen blå linje och Adrian Kempe bara behövde någon sekund på sig att trycka in 0-4-målet bakom Haukeland.

Se själva.

Kicker enda hotet
Österrikes enda hopp är målvakten David Kicker, som storspelade mot Schweiz. 25-åringen räddade 41 av 45 skott. Står han på huvudet även idag kan det, precis som mot Italien, dröja innan Sverige säkrar segern.

Men, med tanke på vad Sverige visade upp mot Norge, hur Österrike agerade mot Schweiz och faktumet att Gabriel Landeskog och John Klingberg nu ansluter förväntar jag mig minst en vinst med åtta till tio måls marginal ikväll.

Allt annat är underkänt.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här