Foto: Bildbyrån

I lördagens andra semifinal ställdes Kanada mot Tjeckien. Publiken fick se ett hungrigt Kanada som sken av spelglädje, mot ett uddlöst Tjeckien som tidigt gav hoppet.

Här var det Kanada som började starkast och 1-0 kom redan efter 5:18. Troy Stecher spelade fram Mark Stone som styrde in en isare stolpe in bakom Patrik Bartosak i tjeckiska målet.

Målet blev perioden enda, men publiken bjöds trots det på en sevärd tillställning. Kanada började starkast och spenderade inledningsvis mycket tid i tjeckisk zon. Känslan var att Tjeckien behövde tid på sig att ställa om i tempo från den något tempofattigare kvartsfinalen mot Tyskland. Man jobbade sig också in i matchen och vann till slut skotten med 11-12.

Chansmässigt gjorde det böljande spelet att både lagen fick bra chanser att utöka och kvittera resultatet, men precis som i den tidigare semifinalen var det två storspelande målvakter som satte stopp för målkalaset.

1-0 efter perioden.

Andra perioden

I den andra perioden behövde Kanada bara tio sekunder för att utöka ledningen. Kanadensarna gick omedelbart på anfall och på returen fanns Darnell Nurse, som rundade målet och vallade in 2-0 via benet på Bartosak.

Fem minuter senare, 5:06 kom 3-0. Jonathan Marchessault frispelade Pierre-Luc Dubois med en snygg passning som helt ställde tjeckiska försvaret. Dubois styrde enkelt in pucken, vilket blev Bartosak sista framträdande i matchen. Målvaktsbyte och in kom Pavel Francouz .

Men det hjälpte föga.

Kanada kontrollerade matchen under resten av perioden. Tjeckien vann visserligen skotten med 11-12, men samtliga räddades av en fortsatt stabil Murray.

Tredje Perioden

I tredje perioden satte Kanada spiken i kistan genom Kyle Turris. Ett mål som bör dedikeras Anthony Mantha som skickligt snodde pucken av tjeckiska spelaren i defensiv zon, direkt tog fart över isen och snyggt serverade Turris framför offensivt mål.

Efter målet var det avslaget från båda håll. Kanada kunde defilera vidare till final. 5-0 kom efter att Thomas Chabot vickat sig igenom tjeckiska försvaret och lagt upp pucken i krysset.

Tjeckien fick med 13:00 minuter spelade ett tröstmål genom Tomas Zohorna, som var en av Tjeckiens bästa spelare för dagen. Men mer än så blev det inte.

Kanada till final med 5-1. Imorgon väntar Finland i en kamp om guldet.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här