Efter vinsten mot Sverige gick de finska lejonen återigen in som nedtippade underdogs i semifinalen mot Ryssland. Men trots ryskt spelövertag var det Finland som till slut tog sig vidare efter en gastkramande avslutning. Stor matchvinnare för finnarna blev lagkapten Marko Anttila med matchen enda mål.

Första perioden blev både tight och mållös. Skotten föll i Finlands favör, men knappt. Totalt 11-15, där även tekningsvinster och utvisningar delades så när som jämt mellan lagen.

Fortsatt jämnt
Andra perioden började tack vare en rysk utvisning med övertag för Finland. Men trots det numerära övertaget lyckades den finska power play-formationen inte få hål på Andrei Vasilevski i mål.

Resten av perioden handlade sen om Ryssland, som enligt SVT:s statistik ägde 54% av puckinnehavet. Finland blev gång på gång tvungna att slå ifrån sig och ryssarna gjorde ett bra jobb med att snabbt vända på spelet. Attackerna kom innan Finland varken hann byta eller ta sig ur egen zon. Främsta målchanserna skapades tack vare farten och finessen i ryska anfallsspelet.

När power breaket kom med lite mer än sju minuter kvar att spela var det till Finlands fördel. Tack vare det korta tillfället att andas hittade Finland ny energi till att stå emot Rysslands övertag.

Periodens bästa chans hade sen Kirill Kaprizov på en fin passning från Evgeny Kuznetsov. Pucken skar sig rakt igenom det finska försvaret, men trots det öppna läget på bortre stolpen kunde Kaprizov inte förvalta chansen. Snyggt räddat av Kevin Lankinen i finska målet.

Fortsatt 0-0 efter två perioder.

Nervpirrande avslutning

En stor anledning till att matchen förblev fortsatt mållös var att många av Rysslands anfall bestod av en ensam ryss som envist försökte dribbla sig igenom motståndarförsvaret. Ryssland hade därför svårt att befästa spelet i finsk zon, trots övertaget i puckinnehav.

Med 9:42 kvar att spela var det istället finska lagkaptenen Marko Anttila som gav lejonen ledningen. 1-0 kom på en retur, där Anttila precis som mot Sverige höll sig framme och spräckte Vasileviskis nolla.

Resten av perioden blev för finsk del en ren pers. Ryssland tog ut målvakten Vasilevski redan med två minuter kvar att spela, och begärde även timeout för att maximera anstormningen för ett mål. På planen fanns Kuznetsov, Kucherov, Ovechkin, Gusev, Dadonov och Malkin.

Men! Trots att Ryssland hade som SVT:s kommentator Jonas Andersson beskrev det ”de bästa sex spelarna han någonsin sett på isen tillsammans” lyckades ingen få hål på en storspelande Kevin Lankinen.

Finland till final med 1-0 mot storfavoriten Ryssland.