Champions Hockey League (CHL) är Europas främsta klubbhockeyturnering där topplagen från de olika europeiska ligorna gör upp om titeln som kontinentens bästa hockeylag. Turneringen, som startade 2014, har snabbt etablerat sig som en prestigefylld arena för klubblag att mäta sina krafter internationellt.

Vinnare av CHL 2018

JYP Jyväskylä från Finland blev mästare i Champions Hockey League 2018. Det finska laget säkrade sin första CHL-titel genom att besegra Växjö Lakers från Sverige i finalen. Matchen, som spelades den 6 februari 2018, slutade med en stabil seger för JYP med siffrorna 2-0. JYP Jyväskylä blev första finska lag att vinna CHL. Inför säsongen 2017/18 hade enbart svenska lag vunnit Champions Hockey League.

Finalmatchen och Vägen till Segern

Finalmatchen präglades av JYP:s disciplinerade spel och effektivitet. Målen gjordes av Janne Kolehmainen och Juha-Pekka Hytönen, vilka båda lyckades överlista Växjö Lakers målvakt Viktor Fasth. JYP:s målvakt Eetu Laurikainen spelade en nyckelroll i segern genom att hålla nollan.

Under turneringens gång ställdes JYP mot flera framstående europeiska lag. De tog sig till final efter att ha vunnit mot lag som HC Davos och Oceláři Třinec i de tidigare omgångarna.

Signifikans och Efterdyningar

Segern för JYP var inte bara en milstolpe för klubben utan också ett bevis på den finska ishockeyns styrka på klubbnivå. Det var första gången ett lag från Liiga, den högsta serien i Finland, vann CHL-titeln. Tidigare hade Kärpät Oulu lyckats med bedriften att ta sig till final till säsongen 2015/16 men då vann svenska Frölunda titeln.

JYP:s triumf i CHL 2018 gav laget en plats i hockeyhistorien och stärkte ligan Liigas anseende internationellt. Segern bidrog även till ökad uppmärksamhet och intresse för CHL som en viktig turnering för europeiska hockeyklubbar.