U16-slutspelet är avslutat i Nyköping. Svenska mästare i U16-kullen år 2023 är Brynäs IF, detta efter seger i finalen mot IFK Täby med 7-2.

Under långfredagen tekades finalen i SM-slutspelet för U16-pojkar igång i Nyköping. Klassikerklubben Brynäs IF tog emot IFK Täby HC i Rosvalla Arena för att bärga påskhelgens första SM-guld.

Brynäs tog ledningen i SM-finalen efter drygt 12 minuter när Gustav Hillström satte 1-0, assisterad av Melwin Larsson och Aron Dahlqvist. Brynäs var helt klart det bästa laget i den första perioden där man ägde stora delar av den första delen med 22 skott mot IFK Täbys fem.

Drygt en minut in i den andra perioden kom nästa mål för Brynäs. Ett fint anfall från Gävlelaget avslutades av Hugo Östberg på den bortre stolpen, än en gång med Aron Dahlqvist som en av assistmakarna tillsammans med Carl Öhman. Hemmalaget för dagen, Brynäs, var något starkare i tempot i stora delar av andra perioden. Täby stack dock upp några gånger med ett par stora farligheter.

När Täby började sticka upp så kom dock en kalldusch. Brynäs utökade till 3-0 med nio minuter kvar av perioden genom slovaken Michal Svrcek. Täby fick dock till ett tidigt måljubel direkt efter Brynäsmålet, som fick Täby-publiken att jubla. Isac Nilsson blev sist på pucken i en tilltrasslad situation.

Under ett avvaktande powerplay (6 mot 5) tog Brynäs chansen att studsa tillbaka och utöka sin ledning, med två minuter kvar av perioden. Ett fint anfall avslutades av Theo Östberg på den bortre stolpen. Täby fick dessutom en utvisning i samband med den avvaktande utvisning, vilket innebar att Brynäs belönades med ett powerplay efter sitt mål till 4-1 trots allt. Brynäs utnyttjade dock inte sitt powerplay men fick med sig 4-1 in till periodpaus.

Den tredje perioden rivstartade med en utvisning åt varsitt håll redan i den första minuten. Brynäs fick dock ett par utvisningar till vilket gav Täby en del minuter i numerärt överläge. Brynäsmålvakten William Forsberg storspelade dock i målet och stoppade Täby inledningsvis från att få in någon reducering. Till slut kom dock målet när inte ens Forsberg kunde stoppa IFK Täbys lagkapten Viggo Björck från att stänka upp 4-2 i krysset.

Men powerplaymålet för Täby skulle nästan bli förgäves. När Täby hade fortsatt powerplay så gjorde Brynäs mål i boxplay istället när de hårt jobbande stjärnorna Elias Kedling och Leo Sundqvist spelade fram Melker Jonsson till 5-2 för Brynäs.

Brynäs skulle själva få powerplay i ett senare skede och punkterade SM-finalen med sex minuter kvar. Ett fint powerplayspel av Brynäs hamnade till sist hos Leo Sundqvist på bortre stolpen som i sin tur kunde stänka in 6-2. Matchen avslutades sedan definitivt med 7-2 med en och en halv minut kvar.

SM-finalen i Nyköping mellan Brynäs IF U16 och IFK Täby U16 slutade 7-2 till Brynäs, som stod för en formidabel insats i SM-finalen. JSM-guld till Brynäs och silver till IFK Täby.

SM-bronset i U16-klassen vanns av MoDo efter seger i bronsmatchen mot Växjö med 6-3 parallellt med finalmatchen.