Rögle BK är svenska mästare för J20-herrar. Detta efter seger mot Leksand med 2-6 i J20-finalen i Nyköping. 17-årige Marwin Jarbsjö var en av Rögles hjältar i segern.

Under måndagseftermiddagen avslutades Junior-SM 2023 för den här gången när J20-finalen spelades mellan Leksands IF och Rögle BK i Rosvalla Arena (Nyköping). Båda lagen hade fina följen med sig till Södermanland där läktaren framför allt hade nyanser av leksingar som täckte stora delar av ena långsidan.

Matchen började i ett högt tempo och började fysiskt, där båda lagen visade tuffhet inledningsvis. Rögle fick ett tidigt powerplay och var nära att ta ledningen men stoppades av Leksands målvakt Gustaf Albihn.

Domarna fick sätta ribban tidigt då det uppenbart var två heta lag ute på isen. Rögle började bäst med många heta chanser mot Leksands målvakt, och man skapade en del oreda. Den hetaste målchansen fick dock Leksand när man kontrade snabbt i powerplay, men leksingarna blev stoppade av Rögles storväxta målvakt Samuel Jonsson, som fick göra en superräddning.

Med fyra minuter kvar av första perioden kom 0-1 för Rögle. Ett snabbt anfall avslutades av unge Marwin Jarbsjö på en målvaktsretur till 0-1 för ”bortalaget”. Jarbsjö, med Rögle som moderklubb, var yngst på planen (född 2006) och blev förste målskytt.

Första perioden slutade 0-1 till Rögle efter en fysisk och tuff förstaperiod.

Andra perioden

Dryga minuten in i andra perioden kom ett utökande ledningsmål för Rögle. Simon Zether tog sig runt kassen och skickade in en låg puck som slutligen letade sig in i mål bakom Leksandsmålvakten Gustaf Albihn. Det var fortsatt heta känslor även i andra perioden med hårda tacklingar och förseelser, även efter avblåsningar.

Rögle var fortsatt spelförande och hade lätt med att skapa långa anfall och lite tryck på Leksand, ett Leksand som i sin tur stod upp bra i försvarsspelet. Leksingarna stack upp några gånger men möttes av en storspelande Samuel Jonsson i Rögle-målet.

Leksand skulle dock hitta en reducering till 1-2 med tio minuter kvar av mittenperioden, och detta till matchens dittills högsta jubel, när Eric Hultgren styrde in reduceringen. Leksingarna fick energi av sitt mål och fick hjälp med energi från den tillresta publiken.

En uppryckning från Leksand räckte till en reducering men inte mer i den andra perioden. Mittperioden slutade 1-1 och matchen gick till tredje perioden med fortsatt Rögle-ledning.

Tredje perioden

Leksand fick med sig ett powerplay in i tredje perioden efter en sen Rögle-utvisning i slutet på andra. Leksand var nära att kvittera men lyckades inte sätta dit pucken trots bra powerplayspel.

Leksand kom ut med bra fart i tredje perioden och började för första gången i matchen skapa lite längre anfall. När detta väl var ett faktum så kom istället ett Rögle mål. Planens yngsta spelare, Marwin Jarbsjö, stod för en fantastisk passning till Tom Willander som stormade mot bortre stolpen och satte 1-3. Direkt efter Rögles mål så kom dock en snabb Leksandsreducering i powerplay genom Eric Olhans Lind till 2-3. Snabbt svar av Leksand som studsade tillbaka direkt i finalen.

Leksand fick en ny chans i powerplay med nio minuter kvar av matchen. Men istället för ett Leksandmål så kom ett nytt mål från Rögle. JVM-stjärnan Oskar Pettersson snodde åt sig pucken bakom mål och serverade Max Kroon som i sin tur stänkte dit 2-4 i nättaket. Snyggt mål av Rögle med åtta minuter kvar, och tuff uppförsbacke för Leksand.

Med sex minuter kvar kom sedan en ytterligare kalldusch för Leksand när Wiggo Weinö stod för ett fantastiskt mål till 2-5 för Rögle, och mycket såg ut att gå skåningarnas väg.

Leksand tog ut målvakten med fem minuter kvar av matchen, när man hade powerplay, för att skapa ytterligare tryck i viss desperation. Istället kunde Rögle lägga dit 2-6 i öppen kasse genom Axel Hurtig. 2-6 blev också slutresultatet och Rögle BK är svenska mästare i J20 för första gången sedan 1994.

Leksands IF – Rögle BK, 2-6 (0-1, 1-1, 1-4)

16:07 0-1 Marwin Jarbsjö (Viktor Smeds, Axel Smeds)
21:21 0-2 Simon Zether
30:23 1-2 Eric Hultgren (Isak Hansen)
45:08 1-3 Tom Willander (Marwin Jarbsjö, Axel Smeds)
46:42 2-3 Eric Olhans Lind
52:15 2-4 Max Kroon (Oskar Pettersson)
53:42 2-5 Wiggo Weinö (Simon Zether)