Foto: Bildbyrån

Med 13 dagar kvar till VM har Rikard Grönborg fått en hel del positiva NHL-svar. Flera spelare från förra årets guldlag har tackat ja – många dessutom med starka NHL-säsonger i ryggen. 

Tyvärr lämnade Filip Forsberg under gårdagen in sitt “nej tack” till VM, vilket såklart är ett avbräck både på isen och i omklädningsrummet. En van ledare med VM-rutin och en bra NHL-säsong i ryggen trots skadebekymmer. Men, precis som med Rasmus Dahlin, Mika Zibanejad, Victor Hedman och alla de andra som har tackat nej är det ingen idé att gråta över spilld mjölk. Bland de som tackat ja finns det trots allt en hel del guldklimpar.

Elias Lindholm – NHL:s poängbäste svensk

En ganska färsk nyhet som det ändå pratas alldeles för lite om. I sin nya gul-orange-röda matchdräkt i Calgary fick Lindholm under säsongen sitt stora genombrott i NHL. 78 poäng (27+51) på 82 matcher, vilket dessutom gjorde honom till bästa svenska poängplockare. Sju poäng på tio VM-matcher i fjol, och det ska bli kul att se hur väl Lindholm kan leda laget poängmässigt även i år.

Vågar vi kanske, förutsatt att han spelas tillsammans med rätt spelare, hoppas på att VMs poängkung i år är svensk? Mycket möjligt, speciellt om kedjekamraterna heter något i stil med Elias Pettersson och Marcus Krüger.

Sevärda rookies

Jajo, visst, sevärdhet leder nödvändigtvis inte till sportslig framgång. Men i Sveriges fall kan det mycket väl göra det. Med rookies som Jesper Bratt, Oskar Lindblom och Mario Kempe kommer det bjudas på den frenesi, finess och kämpaglöd som behövs för att hålla lågan uppe under ett långt gruppspel. Dessutom får man väl klassa Elias Pettersson som lite av en rookie, då han skadade sig endast fem matcher in i fjolårets turnering. Vi hoppas att Pettersson kan få vara skadefri i år, för det ska bli kul att se hur mycket han kan tillföra i kvartsfinalen och framåt efter ha fått trampa igång under gruppspelet.

Målvaktssidan

Säga vad man vill om Henrik Lundqvist, men The King of New York är en vinnarskalle av rang – och utan att jinxa för mycket – alltid som bäst när det gäller. Den typ av spelare som har potential att bli tungan på vågen i en tight kvart-, semi- eller guldfinal. Ja, om han får spela förstås. För trots att The King har en statistikmässigt stabil säsong i ryggen med 90% i räddningsprocent och 3.07 i GAA har kollegan Jakob Markström varit ännu bättre. 91% i räddningsprocent och strax under tre insläppta mål per match placerade honom tolva bland samtliga målvakter i NHL. Vem som tar förstaspaden eller om Grönborg väljer att alternera återstår att se, men oavsett så har Tre Kronor ett målvaktspar av högsta klass.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här