Expekt

Sveriges trupp till Karjala Tournament är släppt. Förbundskaptenen Sam Hallam har presenterat den första landslagstruppen för året när Euro Hockey Tour 2023/24 tekas igång i november.

Den 9-12 november spelas Karjala Tournament (Karjala Cup) i Tammerfors och Nokia Arena, den arena som stått som VM-arena två år i rad. Karjala Cup 2023 blir den första turneringen av fyra i årets Euro Hockey Tour (EHT) där Sverige tillsammans med Tjeckien, Finland och Schweiz ska spela fyra turneringar. Tre Kronor kommer att spela två matcher i Tammerfors den 11- och 12 november men kommer att spela sin premiär i förbundskapten Sam Hallams tidigare hemmaarena i form av Vida Arena i Växjö där Tjeckien väntar.

Under måndagen presenterade förbundskapten Hallam den första truppen för landslagsåret 20323/24 där han går in i sin andra säsong som huvudtränare efter fjolårets EHT-seger och kvartsfinaluttåget i VM. Sam Hallam och Stefan Klockare har inte med sig någon andra assisterande förbundskapten till turneringen men kan framöver testa tränare likt fjolåret. Förbundskaptenerna kommer med största sannolikhet välja två helt olika trupper nu i november och sedan december (i Schweiz) för att utvärdera många spelare, enligt Sam Hallam.

Den svenska spelartruppen innehåller ett spännande landslag med spelare som haft fina insatser i SHL och schweiziska ligan (NL) under början av grundserierna. Tre Kronor-truppen till Karjala Cup innehåller två debuterande målvakter i Linus Söderström och Carl Lindbom bland annat. Det finns dessutom en del erfarna namn i truppen med Linus Johansson, Max Friberg och Oscar Fantenberg bland flera, som en del av det mer erfarna landslagsgardet. Pär Lindholm (Skellefteå) var uttagen i den ursprungliga truppen men lämnade ett sent återbud.

– Först och främst ska det bli kul att ha årets första samling och turnering. Vi har många spelare som har öppnat riktigt starkt i SHL och ute i Europa och som gör att vi har en stark konkurrens om platserna i laget, säger Sam Hallam, förbundskapten för Tre Kronor, till förbundets pressmeddelande.

Tre Kronor möter Tjeckien i Växjö den 9 november medan Finland och Schweiz spelar premiärmatch i Tammerfors. Sedan bär det av till Tammerfors för både Sverige och Tjeckien för fortsättningen av Karjala Cup med avslutande matcher den 11- och 12 november. Noterbart är att Tre Kronor under måndagen också släppte en ny matchtröja, den första på sju år, i samarbete med CCM.

Tre Kronors matcher i Karjala

9 november:
Sverige – Tjeckien (Växjö)
19:00

11 november:
Sverige – Schweiz
12:00

12 november:
Finland – Sverige
16:00

Komplett spelschema

Matcherna är angivna i svensk tid. Lokal tid i Tammerfors ligger en timme före. 

9 november:

Finland – Schweiz
17:30

Sverige – Tjeckien
19:00

11 november:

Sverige – Schweiz
12:00

Finland – Tjeckien
16:00

12 november:

Tjeckien – Schweiz
12:00

Finland – Sverige
16:00

Sveriges trupp

Målvakter

30. Linus Söderström, Skellefteå AIK
35. Carl Lindbom, Färjestads BK
31. Daniel Marmenlind, Malmö Redhawks***

Backar

5. Oscar Fantenberg, Linköping HC
6. Carl Dahlström, Färjestads BK
8. Petter Granberg, Skellefteå AIK
33. Niklas Hansson, EV Zug
38. Olle Alsing, Leksands IF
55. Marcus Hardegård, Luleå HF*
72. Tim Heed, Ambri-Piotta
94. Joel Persson, Växjö Lakers

Forwards

11. Joakim Nygård, Färjestads BK
12. Max Friberg, Frölunda HC
21. Christoffer Ehn, Linköping HC**
24. Oscar Lindberg, Skellefteå AIK
28. Anton Bengtsson, Rögle BK
29. Mario Kempe, Luleå HF
34. Oscar Eklind, Luleå HF*
44. Victor Ejdsell, Färjestads BK
59. Linus Johansson, Färjestads BK
70. Dennis Rasmussen, HC Davos
81. Marcus Sylvegård, Växjö Lakers
82. Jesper Frödén, ZSC Lions
69. Milton Oscarson, Örebro HK***

*Ersättare till Anton Lindholm och Patrik Karlkvist.
**Kallades in den 8 november.
***Kallades in den 10 november som ersättare till J.Dahlén & A.Petersson

Uppdaterad 11 november, 2023