Expekt

Finland vinner Beijer Hockey Games 2024. Detta efter en tajt drabbning mellan Sverige och Finland där Finlands målvakt Emil Larmi var tungan på vågen i den finska 1-2-segern.

Under söndagen den 11 februari spelade Sverige och Finland en ”final” i Beijer Hockey Games när Karlstad och Löfbergs Arena tog emot topplagen i Euro Hockey Tour 2023/24. Sam Hallam startade med Marcus Högberg i mål men bara med elva forwards framåt då varken Max Friberg eller Jesper Frödén kom till spel efter sjukdom. Henrik Tömmernes fick också sitta på läktaren.

Det var ett högt tempo som startade den nordiska kampen där Tre Kronor fick en tidig utvisning som resulterade i ett finskt powerplay och ett finskt ledningsmål genom Eemil Suomi till 0-1. I övrigt hade Sverige svårt att skapa chanser i första perioden där ett kompakt finskt lag stoppade de offensiva spelarna i Sverige från målchanser och därmed också mål. Finland gick in till första periodpausen med en välförtjänt ledning till 0-1. Marcus Sylvegård var närmast en svensk kvittering med ett skott i stolpen i slutsekunderna av perioden.

Till andra perioden var matchen sig lik den första med ett kompakt Finland och ett jagande Sverige men kvaliteten sjönk en aning i matchen. Sveriges chanser kom i powerplay även om man inte kom in på måltavlan genom spelformen. Mot slutet av perioden började dock Sverige skapa lite chanser men Växjö-målvakten Emil Larmi storspelade för Finland för att bibehålla Finlands ledning. Precis när Sverige började få momentum och närma sig en kvittering kom istället 0-2 i baken när Pekka Jormakka avslutade en finsk kontring till 0-2 på pass från Eemil Suomi. Vilket stod sig till paus.

Efter en bra start på tredje perioden fick Sverige hål på Emil Larmi när Marcus Hardegård tog emot en perfekt passning från Malte Strömwall innan han pricksköt in 1-2 och reduceringen för Tre Kronor efter fem minuter. Sverige tog tag i taktpinnen i tredje perioden när matchen öppnade upp sig en aning där Sveriges energi blev bättre framåt. Finland såg för första gången i matchen något pressade ut efter den svenska reduceringen.

Med tio minuter kvar av ordinarie matchtid fick Sverige ett powerplay där man pressade Finland men Emil Larmi var ett monster i målet med två väldigt högklassiga räddningar när Sverige spelade bra i numerärt överläge. Tre Kronor var dominanta över hela tredje perioden och bombarderde nästan Larmi i målet medan de finska utespelarna förlorade nästan varje duell ute på isen. Sverige tog ut målvakten med två minuter kvar för att sätta ännu högre press Finland och Larmi.

Men Sverige lyckades inte kvittera. Finland spelade stabilt i slutminuterna och Tre Kronor kom inte till några slutliga chanser. Finland vann ”finalen” av Beijer Hockey Games och tar hem turneringssegern med full pott på nio poäng medan Sverige slutar tvåa på sex poäng. Matchhjälte? Emil Larmi, till vardags i Växjö Lakers. Tre Kronor vann skottstatistiken med 36-13 där man sköt 19 skott i tredje perioden.